Kvalitetsrapport: Arbetspensionsrehabilitering
1. Kontaktinformation
1.1 Organisation
Pensionsskyddscentralen (PSC)
1.2 Organisationsenhet
Planeringsavdelning
1.3 Kontaktpersonens namn
1.4 Kontaktpersonens funktion
Statistikspecialist
1.5 Kontaktpunktens adress
Pensionsskyddscentralen
00065 PENSIONSSKYDDSCENTRALEN
1.6 Kontaktpunktens e-postadress
fornamn.efternamn@etk.fi
Kontaktformulär
1.7 Kontaktpunktens telefonnummer
029 411 20
1.8 Kontaktpunktens faxnummer
Fax: 09 148 1172
2. Uppdatering av metadata
2.1 Senaste intyg för metadata
31.5.2024
2.2 Senaste sändning av metadata
31.5.2024
2.3 Senaste uppdatering av metadata
31.5.2024
3. Beskrivning av statistiken
3.1 Allmän beskrivning
Statistiken innehåller information om yrkesinriktad rehabilitering enligt de finska arbetspensionslagarna. Statistiken omfattar hela processen med arbetspensionsrehabilitering, från ansökan till avslut och ända till uppföljningen efter rehabiliteringen.
I statistiken ingår uppgifter om rehabiliteringsansökningarna, rehabiliteringsbesluten, rehabiliteringsklienterna, rehabiliteringsåtgärderna och utgifterna, avslutade rehabiliteringsprogram och priset på rehabiliteringen.
3.2 Klassificeringar
Uppgifterna har indelats enligt vilken bakgrund den som genomgår rehabilitering har, dvs. om personen arbetar eller är pensionerad när rehabiliteringen börjar. Från och med år 2016 har rehabiliteringsklienterna också delats in i de som själva ansökt om rehabilitering och de som fått rätt till rehabilitering i samband med ett sjukpensionsbeslut. Andra klassificeringsgrunder i statistiken är ålder, kön och diagnos.
3.3 Sektorstäckning
Statistiken om arbetspensionsrehabilitering omfattar rehabiliteringen som gäller hela arbetspensionssystemet. Statistiken ger en helhetsbild av den privata sektorns arbetspensionsbolag, -stiftelser och -kassor samt den yrkesinriktade rehabiliteringen som finansieras av den offentliga sektorn. Rehabilitering som ordnas av Folkpensionsanstalten ingår inte i statistiken.
3.4 Statistiska begrepp och definitioner
Begreppen och definitionerna presenteras på statistikens hemsida.
3.5 Statistisk enhet
Rehabiliteringsansökan.
Rehabiliteringsbeslut.
Person/rehabiliteringsklient.
3.6 Statistisk population
Rehabiliteringsansökningar som anhängiggjorts på arbetspensionsanstalterna, rehabiliteringsbeslut som anstalterna utfärdat och personer som fått yrkesinriktad rehabilitering finansierad av arbetspensionssystemet.
3.7 Referensområde
Finland
3.8 Tidstäckning
Statistikens grunduppgifter finns att få från och med år 1992.
4. Måttenhet
Antalet rehabiliteringsansökningar.
Antalet rehabiliteringsbeslut.
Antalet personer.
Rehabiliteringskostnader, €.
Inkomstersättning, €/mån.
5. Referensperiod
Kalenderår och 1.1.–30.6.
6. Befogenheter
6.1 Lagstiftning och andra överenskommelser
Pensionsskyddscentralen är enligt lag skyldiga att föra statistik. I lagen om Pensionsskyddscentralen slås det fast att PSC har som uppgift att föra statistik över sitt verksamhetsområde.
Statistiken över arbetspensionsrehabilitering grundar sig på tillsynsplikten som anknyter till 1991 års reform av rehabiliteringslagstiftning (lag om ändring av lagen om pension för arbetstagare APL 612/1991). Om rätten till arbetspensionsrehabilitering föreskrivs i arbetspensionslagarna, som uppräknas i 3 § i lagen om pension för arbetstagare (395/2006).
Lag om Pensionsskyddscentralen (Finlex)
Lag om pension för arbetstagare (Finlex)
6.2 Datautbyte
Statistikens uppgifter förmedlas årligen till THL för statistik till EU:s system för statistik över socialt skydd (ESSPROS) samt till arbets- och näringsministeriet för EU-kommissionens databas om arbetskraftspolitik.
7. Dataskydd i statistiken
7.1 Sekretess – principer
Pensionsskyddscentralen har förbundit sig till dataskydd i enlighet med med grundprinciperna för statistikverksamhet, med vilket en konfidentiell behandling av uppgifter säkerställs.
7.2 Sekretess – behandling av uppgifter
Datamaterialen har skyddats i behandlingens olika skeden med vederbörliga fysiska och tekniska lösningar. Personalen har tillgång endast till uppgifter som är nödvändiga för att sköta arbetsuppgifter. Till de utrymmen där material behandlas har inte utomstående tillträde. Personalen har undertecknat en sekretessförbindelse när de anställts.
Arbetspensionsanstalterna levererar uppgifter på individnivå till Pensionsskyddscentralen med en skyddad e-postförbindelse.
8. Principer för offentliggörande
Pensionsskyddscentralens statistik publiceras vardagar klockan 9.00 på Pensionsskyddscentralens webbplats. Om möjliga undantag till klockslaget för publicering meddelas separat.
Statistikdatabasens data publiceras som öppen data. Det öppna gränssnittet till statistikdatabasen kan utnyttjas fritt inom ramarna för CC BY 4.0-licensen genom att som källa till statistikuppgifterna nämna Pensionsskyddscentralen.
8.1 Tidsplan för offentliggörande
Statistikens publikationstidpunkter meddelas i publiceringskalendern. Nästa års publiceringskalender publiceras i slutet av året.
8.2 Tillgång till tidsplanen för offentliggörande
Publiceringskalender för statistik
8.3 Användarnas tillgång
Statistikens uppgifter är tillgängliga för alla när de har publicerats på PSC:s webbplats på den tidpunkt som meddelats tidigare.
Statistikens uppgifter delas årligen till arbetspensionsanstalterna som tabeller och visualiseringar per anstalt.
Embargopraxis: Medier som har förbundit sig till journalistreglerna kan höra sig för om material hos PSC:s kommunikationsavdelning.
Kontaktuppgifter till PSC:s kommunikation
9. Distributionsfrekvens
Statistiken utkommer två gånger om året.
Halvårsuppgifter för det innevarande året (tidsperioden 1.1–30.6) utkommer på hösten. Årsuppgifterna publiceras i maj-juni året efter statistikåret.
10. Tillgänglighet och tydlighet
10.1 Pressmeddelande (Statistikpublicering)
Statistikens publikationer finns i publiceringsarkivet Julkari: Arbetspensionsrehabilitering (Julkari)
10.2 Publikationer (omfattande/övriga)
Työeläkekuntoutus (Julkari, på Finska)
Nyckeltal: Rehabiliteringsklienter
10.3 Webbdatabas
Arbetspensionsrehabilitering (PxWeb)
10.4 Tillgänglighet av mikrodata
Pensionsskyddscentralen kan plocka forskningsmaterial ur sina register för vetenskaplig forskning. Uppgifter överlåts i enlighet med offentlighetslagen och dataskyddslagen. Registermaterial utlämnas i regel inte för kommersiella ändamål. Den vetenskapliga undersökningen ska vara individualiserad.
Överlåtelse av Pensionsskyddscentralens registermaterial för forskningsändamål (Pdf)
10.5 Annan datadistribution
Ett bildpaket (pdf) som sammanställts utifrån statistikens uppgifter publiceras på statistikens webbplats.
11. Kvalitetsstyrning
11.1 Kvalitetssäkring
PSC har förbundit sig till principerna enligt kvalitetslöftet för Finlands officiella statistik. I statistikproduktionen följs kvalitetskriterierna för Finlands officiella statistik som är kompatibla med uppförandekodex för Europas statistik.
PSC tillämpar kvalitetskriterierna också på den statistik som publiceras men inte hör till Finlands officiella statistik.
11.2 Kvalitetsbedömning
Kvaliteten på statistiken utvärderas i flera olika skeden under statistikprocessens gång.
12. Relevans
12.1 Användarnas behov
Statistiken riktar sig till sakkunniga inom rehabilitering, forskare, medier och andra som kan behöva information om ämnesområdet. Statistiken produceras i samarbete med rehabiliteringssakkunniga på arbetspensionsanstalterna. Vid utvecklandet av statistiken beaktas användarnas, närmast arbetspensionsanstalternas behov.
12.2 Andelen nöjda användare
De rehabiliteringssakkunnigas informationsbehov och utvecklingsförslag kartläggs på ett evenemang som PSC ordnar årligen.
13. Noggrannhet och tillförlitlighet
13.1 Övergripande noggrannhet och tillförlitlighet
Uppgifterna grundar sig på administrativa register och uppgifter som skilt samlas in från arbetspensionsanstalterna Utgångsuppgifterna är på individnivå.
13.2 Urvalsfel
–
13.3 Övriga felkällor
Pensionsregisteruppgifterna plockas i januari och juli, och en del av de retroaktiva pensionsbesluten kan således saknas från statistikmaterialet.
Arbetspensionsanstalterna levererar uppgifterna som de plockat från sina egna system i slutet av januari och augusti, och således fattas de uppgifter som registrerats retroaktivt från materialet.
14. Aktualitet och punktlighet
14.1 Aktualitet
Arbetspensionsrehabiliteringens halvårsuppgifter för det innevarande året (tidsperioden 1.1–30.6) utkommer på hösten. Statistikens årsuppgifter publiceras i maj-juni året efter statistikåret.
15. Konsekvens och jämförbarhet
15.1 Jämförbarhet – geografisk
–
15.2 Jämförbarhet – över tid
Statistiken har producerats sedan år 1992 på samma grunder, och uppgifterna är i huvuddrag jämförbara från och med det.
Statistikåret 2022 ändrades plockningskriterierna för statistiken om rehabiliteringsbeslut. Därför är uppgifterna om rehabiliteringsbeslut som producerats före år 2022 inte fullt jämförbara med de som producerats senare. Ändringen hade ingen inverkan på avslagsprocenten.
15.3 Samanvändbarhet – mellan statistikområden
Skillnader i definitioner av begrepp kan försvåra jämförelse med andra statistikuppgifter som gäller samma område.
15.3.1 Samanvändbarhet – statistik på årsbasis och för kortare perioder
Uppgifterna i halvårsstatistiken och årsstatistiken produceras med samma regler. Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt och Sjömanspensionskassan är inte med i materialinsamlingen till halvårsstatistiken.
16. Kostnader och svarsbörda
Pensionsskyddscentralen ansvarar för kostnaderna som orsakas av statistiken. Pensionsskyddscentralens registeruppgifter kompletteras med uppgifter som samlas in direkt från arbetspensionsanstalterna. Från pensionsanstalterna samlas bara in sådana uppgifter som inte går att få från PSC:s register. Anstalterna levererar uppgifterna till PSC två gånger om året enligt de anvisningar som PSC utarbetat.
17. Revidering av uppgifter
–
18. Statistikprocessen
18.1 Källdata
Statistiken grundar sig på Pensionsskyddscentralens register och på uppgifter på individnivå som skilt samlas in från arbetspensionsanstalterna.
Från pensionsregistret plockar man ut uppgifter som anknyter till statistiken om rehabiliteringsbeslut och som behövs för att producera statistik. Dessa är förhandsbeslut om rehabilitering, avslag och beviljanden, form för anhängiggörande av rehabiliteringsansökan, datum för rehabiliteringsbeslutet, rehabiliteringsklientens pensionsbakgrund, diagnoser för arbetsoförmåga och kostnader för försörjningen vid rehabilitering.
Från intjäningsregistret plockas faktorer som anknyter till tiden efter rehabiliteringen. Dessa är uppgifter om arbete efter rehabiliteringen. Registret innehåller uppgifter om allt arbete som ökar arbetspensionen: anställningar och företagarverksamhet samt oavlönade tider som hänför sig till arbetslöshet, utbildning eller föräldraskap m.m.
Uppgifter som samlas in direkt från arbetspensionsanstalterna är hur rehabiliteringen inletts, rehabiliteringsklientens bakgrund, rehabiliteringsåtgärderna, kostnaderna för rehabiliteringsåtgärderna, olycksfallsförsäkringsavgifter som är obligatoriska för rehabiliteringsklienten samt situationen efter rehabiliteringen, dvs. vad rehabiliteringen resulterade i. Uppgifterna levereras i enlighet med de anvisningar som PSC utarbetat.
För underlagsmaterialet till rehabiliteringsstatistiken kombinerar Pensionsskyddscentralen uppgifter från arbetspensionsanstalterna samt de registeruppgifter som behövs för att producera statistiken.
18.2 Frekvens för uppgiftsinsamling
Två gånger om året.
18.3 Metod för uppgiftsinsamling
För uppgiftsinsamlingen svarar Pensionsskyddscentralen. Arbetspensionsanstalterna levererar uppgifterna på individnivå om rehabiliteringsåtgärder och avslutade rehabiliteringar till Pensionsskyddscentralen med en skyddad e-postförbindelse. Uppgifterna levereras i enlighet med de anvisningar som PSC utarbetat.
18.4 Datavalidering
Granskningar i enlighet med PSC:s produktionsprocesser görs i flera skeden av statistikframställningen. Dessutom relateras resultaten till uppgifter om lagändringar och uppgifter från tidigare statistikår.
Arbetspensionsanstalterna deltar i kontrolleringen av materialet när uppgifterna samlas in.
18.5 Behandling av uppgifter
Uppgifter på individnivå som plockats från PSC:s register kombineras med uppgifter som skilt samlats in från arbetspensionsanstalterna. I den fortsatta behandlingen bildas uppgifter på summanivå och görs statistiktabeller.