Tutkimusseminaarit testi
Eläketurvakeskuksen (ETK) tutkimusseminaareissa esitellään uusinta tutkimusta eläketurvan kehittämisen kannalta tärkeistä aiheista niin Suomessa kuin muuallakin. Tutkimusseminaareillamme pyrimme edistämään tutkijoiden, asiantuntijoiden ja päätöksentekijöiden vuoropuhelua sekä eläketutkimuksen vaikuttavuutta.
Seminaarit ovat maksuttomia ja avoimia kaikille ja niitä järjestetään sekä suomen- että englanninkielisinä. Tilaisuudet järjestetään joko webinaareina Teams-sovelluksessa tai seminaareina paikan päällä.
1st ETK Pension Research Forum
Submit your proposal for a presentation at the 1st ETK Pension Research Forum on March 17, 2025!
Are you working on research related to pensions and retirement? We are now offering you a chance to present and discuss your work at the 1st ETK Pension Research Forum to a broad and international audience of pension experts, academics, stakeholders and policymakers.
We invite presentations of relevant finished or ongoing research on pensions, retirement, careers and population ageing. For this first ETK Pension Research Forum, to be organized as a webinar on the afternoon of March xx, 2025, we especially, but not exclusively welcome studies on the effects of pension reforms on employment, retirement and income. Both single-country and comparative studies are welcome.
To apply, submit your full paper or an extended abstract online here by December 5, 2024. Accepted presenters will be informed by the end of December 2024.
Read more on Etk.fi:
Tutkimuswebinaari: Sosioekonomiset erot työuran pituudessa ja työllisyyden kasvussa eläkeiän kynnyksellä
Maanantaina 11. marraskuuta 2024, 14.00–15.15
Teams-webinaari
Miten sosioekonominen asema näkyy työ- ja eläkevuosien määrässä? Entä miten eläkeiän nousu on vaikuttanut työllisyyteen? Eläketurvakeskuksen tutkimusseminaarissa maanantaina 11.11.2024 keskustellaan tuoreista työuriin ja työllisyyteen liittyvistä tutkimustuloksista.
Suomalaisten elinikä on pidentynyt. Missä määrin elinajan piteneminen tuo lisää työ- tai eläkevuosia? Kaikilla ei ole mahdollisuuksia jatkaa työssä vanhemmalle iälle, vaan henkilön sosioekonominen asema näkyy muun muassa siinä, miten pitkään hän on työssä tai eläkkeellä. Helsingin yliopiston ja Työterveyslaitoksen tutkimuksessa on tarkasteltu odotettavissa olevan työuran pituutta sosioekonomisen aseman mukaan Suomessa viime vuosikymmeninä.
Väestön ikääntymiseen on varauduttu eläkejärjestelmän uudistuksilla muun muassa nostamalla eläkeikää. Tavoitteena on kannustaa pidempiin työuriin ja varmistaa eläkkeiden rahoituksen kestävyys. Eläkeiän nousu onkin kasvattanut työllisyyttä merkittävästi – työntekijäammateissa enemmän kuin ylemmillä toimihenkilöillä. Eläketurvakeskuksen ekonomisti Satu Nivalainen on tarkastellut eläkeiän nousun työmarkkinavaikutuksia vuosina 1954–1957 syntyneillä.
Ohjelma
Esitykset:
- Taina Leinonen (Työterveyslaitos, LIFECON): Odotettavissa oleva työuran pituus sosioekonomisen aseman mukaan Suomessa 1991–2020
- Satu Nivalainen (Eläketurvakeskus): Vanhuuseläkeiän nousun vaikutukset vuosina 1954–1957 syntyneillä ja sosioekonomiset erot
Kommentit:
- Tarmo Valkonen (Etla)
Moderaattori:
- Ilari Ilmakunnas (Eläketurvakeskus)
Ilmoittaudu webinaarin Webropolissa. Ilmoittautumisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistuksen ja kalenterikutsun, jossa on Teams-linkki.
Tervetuloa!
Aiemmat seminaarit
2024
- Työ murroksessa – työurat pitenevät ja kevytyrittäjyys yleistyy (13.5.2024)
- Early exit or working longer through flexible retirement? Lessons from the Nordic countries (22.4.2024)
2023
- Working in retirement (20.11.2023)
- Will the 2023 pension reform really strengthen the sustainability of the Dutch pension system? (1.11.2023)
- Työstä eläkkeelle – miten työ ja työolot vaikuttavat eläkkeelle siirtymiseen? (18.9.2023)
- Youth employment insecurity and pension adequacy (8.5.2023)
- Eläkeiät nousevat – miten eläkeuudistukset vaikuttavat työllisyyteen ja eläkkeelle siirtymiseen? (27.3.2023)