Katso vastauksemme usein kysyttyihin kysymyksiin.

Jos haluat ennakkoarvion ulkomaisen eläkkeesi määrästä, sinun tulee pyytää sitä suoraan kyseisen maan eläkeviranomaiselta. Helpoin ja usein ainoa tapa on pyytää arviota vapaamuotoisella kirjeellä.  

Pyyntöön tarvittavat tiedot vaihtelevat maittain, mutta kirjeessä tulisi mainita ainakin: 

  • omat henkilö- ja yhteystiedot
  • kyseisen maan henkilötunnus tai vakuutusnumero, jos sellaiset ovat tiedossasi
  • mahdollisimman tarkat tiedot asumisestasi ja työskentelystäsi kyseisessä maassa.

Kun pyydät arvion eläkkeestäsi EU/ ETA-maasta, Isosta-Britanniasta, Sveitsistä tai maasta, jonka kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, pyynnön voi tehdä myös suomeksi. Joillain mailla on arvion pyytämiseen tarkoitettu valmis lomake, joka on tulostettavissa maan eläkeviranomaisen kotisivuilta.

Useimmista ulkomaiden eläkelaitoksista voit saada arvion kotiisi kirjeitse. Toiset maat taas voivat toimittaa sinulle kirjautumistunnuksen ja salasanan, joilla pääset itse katsomaan omia eläketietojasi suoraan kyseisen eläkelaitoksen tarjoamasta verkkopalvelusta.

On myös maita, jotka eivät pysty antamaan lainkaan etukäteisarviota eläkkeestä, mutta voivat toimittaa ns. työsuhdeotteen, josta voit tarkistaa, mitä eläkevakuutusaikoja sinulle on rekisteröity kyseisessä maassa.

Yhteys- ja maakohtaisia lisätietoja eläkearvion pyytämiseksi löydät Työeläke.fi-sivustolta osiosta Lisätietoa eri maiden eläkkeistä.

Aiheesta muualla:  

Kun olet työskennellyt tai toiminut yrittäjänä Suomen lisäksi toisessa EU/ETA-maassa, Isossa-Britanniassa tai Sveitsissä, Suomen työeläkelaitos tarvitsee eläkkeesi laskemiseksi todistuksen työskentelyajoistasi (=vakuutusajoistasi) toisessa EU/ETA-maassa. Ulkomaan eläkelaitos saattaa tarvita sinulta myös lisäselvityksiä työskentelystäsi voidakseen vahvistaa vakuutusaikasi kyseisessä maassa. Lisäksi Kela tarvitsee tietoja ja todistuksen ulkomailla asumisestasi voidakseen käsitellä kansaneläkehakemuksesi.

On tärkeää, että vastaat ulkomaan eläkelaitoksen lähettämiin kyselyihin, koska vastaamatta jättäminen voi johtaa Suomen eläkehakemuksen käsittelyn viivästymiseen tai jopa sen hylkäämiseen.

Jos eläkkeen maksu katkeaa, syynä voi olla se, että eläke on ollut määräaikainen. Jos olet saanut työkyvyttömyyseläkettä, eläkkeen maksu voi katketa, kun täytät kyseisen maan vanhuuseläkeiän, etkä ole vielä hakenut vanhuuseläkettä tai saanut siitä päätöstä.

Eläkkeen maksu voidaan katkaista myös siitä syystä, että ulkomaan eläkeviranomaisen tarvitsemaa elossaolotodistusta ei ole toimitettu vaaditussa ajassa.

Yhteys- ja maakohtaisia lisätietoja löydät Työeläke.fi-sivustolta osiosta Lisätietoa eri maiden eläkkeistä.

Aiheesta muualla: 

Jos eläkkeensaaja menehtyy, omaisten kannattaa välittää tieto siitä mahdollisimman nopeasti ulkomaista eläkettä maksavalle taholle. Nopealla ilmoituksella voidaan välttyä eläkkeen liikamaksulta. Eläkelaitos perii maksetun liikamaksun takaisin jälkikäteen.

Jos omaisilla ei ole varmuutta siitä, mistä eläkelaitoksesta tai maasta eläkkeensaaja sai ulkomailta eläkettä, he voivat olla yhteydessä Eläketurvakeskuksen asiakaspalveluun.

Eläketurvakeskus saa viranomaisena tiedon eläkkeensaajan kuolemasta hieman viiveellä sen jälkeen, kun tieto on päivittynyt väestötietojärjestelmään. Kun Eläketurvakeskus on saanut tiedon eläkkeensaajan kuolemasta, Eläketurvakeskus välittää tiedon niihin ulkomaisiin eläkelaitoksiin, joista eläkkeensaajalla on Eläketurvakeskuksen rekisteritietojen mukaan lakisääteinen eläke maksussa.

Yhteys- ja maakohtaisia lisätietoja löydät Työeläke.fi-sivustolta osiosta Lisätietoa eri maiden eläkkeistä.

Lue lisää Etk.fi:ssä: 

Aiheesta muualla: 

Jos saat Suomesta osittaista vanhuuseläkettä, voit hakea eläkettä ulkomailta, eikä se vaikuta osittaisen vanhuuseläkkeen määrään. Huomioi kuitenkin, että jos saat osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla nyt tai myöhemmin esimerkiksi työttömyys- tai sairauspäivärahaa, vähentää ulkomailta maksettava eläke etuuden määrää tai voi estää sen maksamisen kokonaan.

YEL/MYEL-vakuutus päättyy lakisääteisen vanhuuseläkkeen (myös ulkomaisen eläkkeen) alkamiseen. Halutessasi voit ottaa vapaaehtoisen YEL/MYEL-vakuutuksen. Huomioi, että vapaaehtoista YEL/MYEL-vakuutusta ei voi ottaa takautuvasti. Lisätietoja saat omasta työeläkelaitoksestasi.

Ulkomailta maksettava eläke vähentää Suomesta maksettavien etuuksien, kuten työttömyys- tai sairausetuuden määrää tai voi estää etuuden maksamisen kokonaan. Tarkista etuutta maksavalta taholta ulkomaan eläkkeen vaikutus etuuden määrään ennen ulkomaan eläkkeen hakemista.

Ei mene. Eläkkeensaajana sinun tulee itse ilmoittaa kaikista olosuhteissasi tapahtuvista muutoksista mahdollisimman pian suoraan ulkomaan eläkettä maksavalle taholle, sillä tiedot eivät pääsääntöisesti välity automaattisesti Suomesta ulkomaille. Olennaisia muutoksia olosuhteissa ovat esimerkiksi osoitteen-, siviilisäädyn tai tilinumeron muutos sekä tieto uuden työsuhteen alkamisesta tai yrittäjätoiminnan aloittamisesta.

Yhteys- ja maakohtaisia lisätietoja löydät Työeläke.fi-sivustolta osiosta Lisätietoa eri maiden eläkkeistä.

Aiheesta muualla:  

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging