Kun työntekijä tai yrittäjä työskentelee ulkomailla, häneen sovelletaan työskentelyvaltion sosiaaliturvaa. 

Tällöin työnantaja tai yrittäjä maksaa sosiaalivakuutusmaksut työskentelymaahan. Työntekijä ja yrittäjä saavat silloin myös sosiaaliturvaetuudet (esimerkiksi eläke) työskentelymaan lakien mukaisesti. 

Myös ulkomailla etätyötä tekevä vakuutetaan siinä maassa, jossa hän fyysisesti työskentelee.  

Tilapäisesti ulkomailla työskentelevä työntekijä ja yrittäjä voi tietyin edellytyksin kuulua Suomen sosiaaliturvaan. 

Kun työntekijä lähtee Suomesta tilapäisesti ulkomaille töihin, voi työntekijä kuulua Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelyn aikana, jos hänellä on Suomesta myönnetty A1-todistus, jonka työnantaja hakee Eläketurvakeskukselta.   

Jos työntekijä työskentelee säännöllisesti useassa maassa, tulee selvittää, minkä maan sosiaaliturvaa työntekijään silloin sovelletaan. Tätä varten työnantajan tulee hakea työntekijälleA1-todistus Eläketurvakeskukselta.  

Jos työntekijällä on useita työnantajia tai hän työskentelee useassa eri roolissa, tulee työntekijän hakea itse A1-todistusta. 

Linkki: lue lisää työntekijän edellytyksistä (työntekijä ulkomaille) 

Kun yrittäjä lähtee Suomesta tilapäisesti ulkomaille töihin, voi hän kuulua Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelyn aikana, jos hänellä on Suomesta myönnetty A1-todistus. 

Jotta yrittäjä voisi kuulua Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelyn aikana, yrittäjän tulee hakea A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta. 

Jos yrittäjä työskentelee säännöllisesti useassa maassa, tulee yrittäjän selvittää, minkä maan sosiaaliturvaa häneen silloin sovelletaan. Tätä varten yrittäjän tulee hakea A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta. 

Linkki: lue lisää yrittäjän edellytyksistä (yrittäjä ulkomaille)

 

Virkamiehet kuuluvat yleensä työnantajan kotimaan sosiaaliturvaan, riippumatta siitä, missä maassa työskentelevät. Ulkomaille lähtevä virkamies tarvitsee kuitenkin todistuksen osoitukseksi Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ulkomaantyön aikana. Työnantaja hakee virkamiehelle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta.

Lue lisää virkamiehen edellytyksistä (virkamies ulkomaille)

 

Työskentelymaan merkitys sosiaaliturvaan

Työntekijän ja yrittäjän sosiaaliturvaan vaikuttaa mm. se, missä maassa hän fyysisesti työskentelee ja kuinka kauan.  

Kun työntekijä tai yrittäjä työskentelee EU-maassa, ETA-maassa (Islannissa, Liechtensteinissa tai Norjassa), Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa, sosiaaliturva määräytyy EU:n sosiaaliturva-asetusten sääntöjen mukaan.

EU:n sosiaaliturva-asetuksessa on säännöt myös kahdessa tai useassa EU-maassa työskentelystä.

SINISELLÄ POHJALLA BOKSI: EU-maat: Belgia, Bulgaria, Espanja, Alankomaat, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.

ETA-maat: Islanti, Liechtenstein ja Norja. Sekä lisäksi Sveitsi.

Iso-Britannia

Kun työntekijä tai yrittäjä työskentelee maassa, jonka kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus, ratkaistaan osa sosiaaliturvasta sosiaaliturvasopimusten sääntöjen perusteella. Kaikki sosiaaliturvan alat eivät sisälly sosiaaliturvasopimuksiin, joten ulkopuolelle jäävät alat ratkaistaan Suomen kansallisen lainsäädännön perusteella.

Kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset eivät sisällä kahdessa tai useassa maassa työskentelyä koskevia sääntöjä.

SINISELLÄ POHJALLA BOKSI: Sosiaaliturvasopimusmaita ovat Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja USA.

Kun työntekijä tai yrittäjä työskentelee maassa, joka ei ole EU-maa tai jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta, sosiaaliturva ratkaistaan sekä Suomen että työskentelymaan kansallisen lainsäädännön perusteella. 

Muita maita ovat muut kuin edellä mainitut maat eli niin sanotut sopimuksettomat maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia tai Etelä-Afrikka. 

Kun työntekijä työskentelee sopimuksettomassa maassa, työnantaja huolehtii ja maksaa työntekijän lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut sekä Suomeen että työskentelymaahan, jos lainsäädäntö niin vaatii. Vastaavasti yrittäjä huolehtii itse lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista sekä Suomessa että työskentelymaassa. 

Koska sosiaaliturva määräytyy sopimuksettomassa maassa työskennellessä sekä Suomen että työskentelymaan kansallisten lainsäädäntöjen perusteella, voi lakisääteisiä vakuutusmaksuja joutua maksamaan molempiin maihin. Työntekijä tai yrittäjä ei silti välttämättä saa etuuksia molemmista maista. 

Työnantajan ja yrittäjän kannattaa selvittää etukäteen, mitä maksuja sopimuksettomassa maassa työskentelystä tulee maksettavaksi Suomeen ja työskentelymaahan. 

Työskentelyajan merkitys sosiaaliturvaan

Kun työntekijä tai yrittäjä lähtee töihin ulkomaille vaikuttaa ulkomailla työskentelyn kesto siihen, voiko työntekijä tai yrittäjä kuulua Suomen sosiaaliturvaan ja saada A1-todistusta. 

Työskentelyn kestoon liittyvät aikarajat riippuvat siitä missä maassa tai maissa työntekijä tai yrittäjä työskentelee. Esimerkiksi EU-maassa tilapäisen työskentelyn raja on 2 vuotta ja sosiaaliturvasopimusmaassa sopimuksesta riippuen 3–5 vuotta. Lisäksi poikkeusluvalla on mahdollista jatkaa tilapäistä työskentelyä ja Suomen sosiaaliturvaan kuulumista. Useassa maassa työskentelevälle ei puolestaan ole EU-tilanteissa aikarajoja. 

  • Lue lisää työntekijän edellytyksistä kuulua Suomen sosiaaliturvaan 
  • Lue lisää virkamiehen edellytyksistä kuulua Suomen sosiaaliturvaan  
  • Lue lisää yrittäjän edellytyksistä kuulua Suomen sosiaaliturvaan 

Työntekijä vai yrittäjä?

Työntekijä on henkilö, joka työskentelee työnantajalle vastiketta vastaan eli on palkansaaja. Työntekijällä tarkoitetaan tällä sivulla työntekijää, merenkulkijaa tai lentohenkilöä. 

Myös freelancer tai kevytyrittäjä voi olla työntekijä.  Ulkomaantyön vakuuttamisen kannalta olennaista on se, onko freelancerin tai kevytyrittäjän tekemä työ TyEL-vai YEL-vakuutettua työtä.  

Lue lisää palkansaajan eläkelaista ja eläkevakuuttamisesta Etk.fi:ssä

Yrittäjä on henkilö, joka tekee työtä omaan lukuunsa vastiketta vastaan. Yrittäjäksi katsotaan siis henkilö, jonka työskentely ei tapahdu työ- tai virkasuhteessa. 

Yrittäjänä pidetään kansainvälisissä tilanteissa henkilöä, joka on ottanut YEL-vakuutuksen.

Näillä sivuilla yrittäjällä tarkoitetaan yrittäjää ja apurahansaajaa. Myös freelancerinä tai kevytyrittäjänä toimivaa henkilöä pidetään yrittäjänä, jos hän on vakuuttanut itsensä YEL-vakuutuksen mukaisesti.  

Jos olet epävarma oletko työntekijä vai yrittäjä, ota yhteyttä MINNE?  

Lue lisää yrittäjän eläkelaista ja eläkevakuuttamisesta Etk.fi:ssä 

Mihin ulkomaantyön vakuuttaminen perustuu?

Ulkomailla työskentelevän sosiaaliturvaa ja vakuuttamista säätelevät Suomen ja työskentelymaan lainsäädäntö sekä EU:n sosiaaliturva-asetukset ja Suomen solmimat sosiaaliturvasopimukset.

EU-asetuksen ja sosiaaliturvasopimusten säännöt menevät kansallisen lainsäädännön edelle eli kansainvälisiä säännöksiä on sovellettava aina ensisijaisesti ulkomailla työskentelevään työntekijään ja yrittäjään.

Lue lisää EU:n sosiaaliturva-asetusten oikeusperustasta ja yleisistä periaatteista Työeläkelakipalvelussa
Lue lisää EU:n sosiaaliturva-asetusten soveltamisalaan kuuluvista etuuksista Työeläkelakipalvelussa
Lue lisää sosiaaliturvasopimuksista Työeläkelakipalvelussa

Maksut kansainvälisissä tilanteissa

Tarkista, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä tulee maksaa Suomeen kansainvälisissä työskentelytilanteissa.

Selvitä sosiaalivakuutusmaksut

Lue lisää:
Lue lisää A1-todistuksen hakemisesta
Lue lisää työntekijän edellytyksistä kuulua Suomen sosiaaliturvaan
Lue lisää yrittäjän edellytyksistä kuulua Suomen sosiaaliturvaan

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging