A1-todistus osoittaa, että työntekijä tai yrittäjä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskennellessään ja että hänestä maksetaan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.

Ilman A1-todistusta työntekijä tai yrittäjä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan eikä lakisääteisiä vakuutusmaksuja saa maksaa Suomeen. Suomessa A1-todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta (ETK). Todistus on maksuton, ja sen saa suomeksi tai ruotsiksi. 

A1-todistuksen tarvitsee:

  • Ulkomailla etätöitä tekevä  
  • Säännöllisesti kahdessa tai useammassa maassa työskentelevä (esim. työmatkalla, asennus-, projekti-, kokous- tai liikematkoilla kävijä) 
  • Työkomennukselle lähtevä. 

Todistuksen em. tilanteissa tarvitsee sekä työntekijä, yrittäjä, apurahansaaja että virkahenkilö. Joissakin tilanteissa sitä tarvitsee myös merenkulku- ja lentohenkilöstö.  

Lue tarkemmin siitä, kuka ja missä tilanteissa tarvitsee A1-todistusta:

A1-todistus on edellytys sille, että ulkomailla työskentelevän eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) on voimassa ja mahdollistaa myös sen, että Kela voi maksaa etuuksia ulkomaille. Huomaa, että sairaanhoitokortti tai matkavakuutus ei korvaa A1-todistusta. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä A1-todistuksesta 

A1-todistus tarvitaan osoittamaan ulkomailla työskentelevän kuuluminen Suomen sosiaaliturvaan. Ilman A1-todistusta ulkomailla työskentelevä työntekijä tai yrittäjä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan. 

A1-todistuksen perusteella työnantajan ja yrittäjän tulee maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Todistuksen voimassaoloaikana lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei saa maksaa muualle kuin Suomeen. 

A1-todistus tulee näyttää tarvittaessa, esimerkiksi Suomessa tai ulkomailla toiselle viranomaiselle tai työnantajalle. A1-todistusta voidaan vaatia esimerkiksi ennen työkohteeseen pääsyä. 

Ilman A1-todistusta ulkomaisella viranomaisella on oikeus vaatia lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja maksettavaksi työskentelymaassa. 

Jos ulkomailla työskentelevä sairastuu tai hänelle sattuu tapaturma, on A1-todistus edellytys Suomesta etuuksien ja korvausten saamiseksi. 

A1-todistus koskee työskentelyä EU/ETA-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. A1-todistusta ei käytetä työskenneltäessä sosiaaliturvasopimusmaissa, vaan näissä maissa työskentelevälle on omat todistukset. Kaikkiin maihin todistusta kuitenkin haetaan samalla A1-hakemuslomakkeella (linkki suoraan hakemukseen). 

Lue lisää mihin maihin todistusta haetaan: Työntekijä ulkomaille – Eläketurvakeskus (valudata.fi)

A1-todistus tarvitaan kaiken pituista tilapäistä ulkomaantyötä varten. Ei ole alarajaa sille, minkä pituiselle ulkomaantyölle A1-todistus tulee tai ei tule hakea.  

Yhdessä maassa työskennellessä tilapäisyyden raja on 2–5 vuotta maasta riippuen . Jos työskentelyä on säännöllisesti kahdessa tai useammassa maassa, A1-todistuksella ei ole maksimiaikarajaa, eli se voidaan myöntää niin pitkäksi ajaksi kuin työskentely useissa maissa kestää.  

A1-todistus myönnetään kaikissa tilanteissa kuitenkin aina vain enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. 

Ulkomailla A1-todistusta voidaan vaatia jopa yhden päivän työskentelyä varten, esimerkiksi rakennustyömaalla työskennellessä.  

A1-todistusta ei voi saada, jos työskentelee pysyvästi toisessa EU-maassa. 

Esimerkki: lyhyt työmatka/etätyö –> todistusta haettava? 

 Lue lisää eri maiden aikarajoista: Ulkomaantyön vakuuttaminen – Eläketurvakeskus (valudata.fi)

 

A1-todistuksen saamisen edellytykset riippuvat siitä, onko kyse yksittäisestä työskentelyjaksosta tai komennuksesta yhdessä maassa vai työskennelläänkö säännöllisesti kahdessa tai useassa maassa. Voit lukea edellytyksistä tarkemmin seuraavilta sivuilta: 

Voit lukea edellytyksistä tarkemmin seuraavilta sivuilta:

Jos A1-todistusta ei ole ulkomailla työskentelyn aikana  

  • ulkomaisella viranomaisella on oikeus periä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja maksettavaksi työskentelymaassa 
  • lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei voi maksaa Suomeen eikä  
  • työntekijä tai yrittäjä kuulu Suomen sosiaaliturvaan. 

Ilman A1-todistusta 

  • työstä ei kerry työeläkettä Suomeen 
  • työntekijä tai yrittäjä ei voi saada Kelan etuuksia tai korvauksia Suomesta (esim. jos hän sairastuu ulkomailla tai sattuu tapaturma) 
  • eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) ei ole voimassa 
  • matkavakuutus ei ole voimassa. 

Jos A1-todistusta ei ole, tulee työntekijän tai yrittäjän sosiaaliturva järjestää työskentelymaassa. Tällöin työnantajan tai yrittäjän tulee maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut työskentelymaahan sen maan edellytysten mukaisesti. 

A1-todistusta on hyvä hakea ennen ulkomaantyöskentelyn alkua, jotta ulkomailla työskentelevän sosiaaliturva on selvä ajoissa. Todistusta voi hakea kuitenkin enintään 6 kk etukäteen.  

A1-todistuksen voi tarvittaessa hakea myös jälkikäteen, jos sitä ei ole haettu ennen ulkomaantyön alkamista. Huomioi kuitenkin, että jos lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja on jo maksettu toiseen maahan, ei A1-todistuksen saamisen edellytykset välttämättä täyty. 

Työntekijälle todistuksen hakee työnantaja ja yrittäjä/apurahansaaja hakee todistusta itse. Jos työntekijällä on useita työnantajia myös, työntekijä hakee todistusta itse. 

Todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta sähköisellä A1-hakemuslomakkeella. 

Painike vai Lue lisää A1-todistuksen hakemisesta: A1-todistuksen hakeminen – Eläketurvakeskus (valudata.fi)

Suomella on sosiaaliturvasopimus seuraavien maiden kanssa: Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kiina, Kanada, Quebec, USA. 

Näihin maihin haetaan todistusta, joka vastaa A1-todistusta. Todistusta haetaan samalla A1-hakemuslomakkeella kuin EU-maihin. 

 Muihin kuin EU- ja sosiaaliturvasopimusmaihin työskentelemään lähtevälle ei haeta todistusta Eläketurvakeskukselta. Tällöin tulee olla yhteydessä Kelaan sekä selvittää lakisääteisten sosiaalivakuutusmaksujen maksaminen Suomessa ja ulkomailla. 

 Lue lisää:

Ulkomaantyön vakuuttaminen – Eläketurvakeskus (valudata.fi)

Sosiaalivakuutusmaksut ja vakuutuspalkka ulkomaantyön aikana – Eläketurvakeskus (valudata.fi)

 

 

Tutustu A1-todistukseen

Katso, miltä A1-todistus näyttää ja mitä tietoja siinä on.

Näin luet A1-todistusta

Lue lisää ETK.fi:ssä:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging