Kun työntekijä tai yrittäjä työskentelee ulkomailla, hänet pitää lähtökohtaisesti vakuuttaa työskentelymaan sosiaaliturvassa. Ulkomaantyön aikana voi kuitenkin tietyin edellytyksin kuulua Suomen sosiaaliturvaan esimerkiksi, jos kyseessä on työkomennus, projekti, etätyö tai kokous- tai liikematka.

Jotta Suomen sosiaaliturvaan voi kuulua, on haettava A1-todistus. Todistus on maksuton, ja sitä haetaan Eläketurvakeskuksesta (ETK).

A1-todistuksen perusteella työnantaja ja yrittäjä maksavat sosiaalivakuutusmaksut todistuksen myöntäneeseen maahaan.  A1-todistus myös määrittää, mistä maasta työntekijä tai yrittäjä saa oman henkilökohtaisen sosiaaliturvansa.

Hae A1-todistusta

Ulkomaantyön vakuuttamisen perusteet -koulutus

Tule kuulemaan, mitä työnantajan tulee huomioida ulkomaantyön vakuuttamisessa, kun työntekijä lähtee etätöihin tai komennukselle ulkomaille. Tervetuloa päivän koulutukseen 29.5.2024.

Tutustu ja ilmoittaudu 

1. Selvitä ennen A1-todistuksen hakemista

Ennen A1-todistuksen hakemista, on hyvä tutustua siihen, mikä A1-todistus on ja millä edellytyksillä sen voi saada. Ulkomailla työskentelyä varten tulee myös määritellä erillinen vakuutuspalkka. Tutustu vakuutuspalkkaan ja sen määrittelyyn.

Lue lisää Etk.fi:ssä:

2. Hae A1-todistusta asiointipalvelussa

Hae A1-todistusta heti, kun tiedät tulevasta ulkomaantyöstä, kuitenkin aikaisintaan 6 kuukautta ennen ulkomaille lähtöä.  Todistusta voi hakea myös takautuvasti jo alkaneelle tai päättyneelle ulkomaan työskentelylle.

Todistuksen hakeminen ennalta kuitenkin kannattaa, jotta on selvää, minkä maan sosiaaliturvaan työntekijä kuuluu ja mihin maahan työnantajan tulee maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut. Todistus voi olla myös edellytys työkohteeseen pääsemiseksi ulkomailla.

Yleensä työnantaja hakee A1-todistusta työntekijälleen. Työntekijä voi kuitenkin hakea todistusta itse, jos hänellä on useita työnantajia. Yrittäjä ja apurahansaaja hakevat todistusta itse.

A1-todistusta haetaan EU-maihin, Islantiin, Isoon-Britanniaan, Liechtensteiniin, Norjaan ja Sveitsiin.

A1-todistuksen hakemuksella haetaan myös vastaavaa todistusta maihin, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus. Näitä maita ovat Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja USA.

Sähköisen asiointipalvelun käyttö edellyttää tunnistautumista Suomi.fi-palvelussa. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.

Asiointipalveluun ei voi kirjautua ulkomaalaisilla tunnistustavoilla eli yleiseurooppalaisilla tunnistustavoilla tai Finnish Authenticator -sovelluksella.

Jotta työnantajan edustaja voi hakea yrityksen työntekijälle A1-todistusta ja hoitaa ulkomaantyön vakuuttamisen asioita, hänellä tulee olla siihen tarvittavat oikeudet tai valtuutus.

Sähköinen hakeminen ei onnistu, jos

  • ulkomailla työskentelevällä henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta
  • työnantajalla ei ole Suomi.fi-valtuuksia
  • hakijalla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.

Hae A1-todistusta pdf-muotoisella hakemuslomakkeella. Jos haet todistusta toisen yrityksen puolesta, lähetä hakemuksen liitteenä

Lähetä hakemus Eläketurvakeskukseen postitse (postiosoite: Eläketurvakeskus, 00065 ELÄKETURVAKESKUS). Jos haet todistusta itsellesi, voit toimittaa hakemuksen myös Suomi.fi-viestin liitteenä.

Aiheesta muualla:

3. Odota ratkaisua

Suurin osa hakemuksista voidaan käsitellä automaattisesti niin, että todistuksen saa samana päivänä kuin sitä on haettu. Käsittelyaika on huomattavasti pidempi, jos hakemus vaatii lisäselvittelyä tai yhteydenottoa esimerkiksi työskentelymaan viranomaiseen.

Olemme hakijaan yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja.

Käsittelyn etenemistä voit seurata sähköisessä asiointipalvelussa. Ennen kiirehtimispyynnön tekemistä kannattaa selvittää, riittäisikö todistus hakemuksen vireilläolosta. Todistus on englanninkielinen, ja sen voi ladata ja tulostaa Eläketurvakeskuksen asiointipalvelusta.

Kiirehdimme hakemuksia ainoastaan, jos asialle on painavia perusteita. Perusteeksi tulee toimittaa kohdemaan antama selvitys siitä, että työnteko tai palkanmaksu estyy ilman A1-todistusta. Kiirehtimispyynnön voit toimittaa sähköpostilla: ulkomaanasiat(at)etk.fi.

4. Näin saat tiedon A1-todistuksesta

Kun hakemus on käsitelty, lähetämme siitä tiedon sähköpostitse.

Työnantaja saa Eläketurvakeskukselta sähköpostin, kun A1-todistus ja saatekirje ovat ladattavissa asiointipalvelusta. Sähköpostissa mainitaan asiaID, jolla työnantaja voi hakea myönnetyn todistuksen tiedot. Todistus ja saatekirje lähetetään työnantajalle myös postitse, jos työnantaja on valinnut asiakirjojen postittamisen myös paperisena.

Työntekijä tai yrittäjä saa tiedon valmiista A1-todistuksesta sähköpostiinsa. Sähköpostin lähettäjä on Suomi.fi. A1-todistus on ladattavissa Suomi.fi-viestipalvelussa. Jos henkilöllä ei ole Suomi.fi-viestejä käytössään, hän saa asiakirjat postitse.

Eläketurvakeskuksen asiointipalveluun on pääsy sekä yrittäjällä, työntekijällä että työnantajalla, jos asioinnin valtuutukset ovat yrityksen puolesta kunnossa. Asiointipalvelusta voit

  • tulostaa myönnetyt A1-todistukset ja saatekirjeet tai ladata ne mobiililaitteellesi
  • ladata Excel-taulukon hakemuksista kolmelta vuodelta (käsittelyssä olevat, voimassa olevat, päättyneet ja luonnoksena olevat hakemukset).

Asiointipalvelusta näkyy, onko todistus myönnetty vai hylätty. Vain myönnetyt todistukset ovat ladattavissa. Hylkäävät päätökset lähetetään postitse.

Siirry Eläketurvakeskuksen asiointipalveluun

Jos A1-todistusta ei voida myöntää, Eläketurvakeskus antaa hakijalle hylkäävän ratkaisun. Tällöin sosiaaliturva tulee järjestää tilanteen mukaan työntekomaassa, asuinmaassa tai työnantajan kotimaassa. Lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja (esim. työeläkevakuutusmaksut) ei voi maksaa Suomeen.

Toimi näin, jos A1-todistusta ei ole myönnetty:

  • Ota yhteys ulkomaan viranomaiseen, jonka yhteystiedot Eläketurvakeskus on sinulle antanut hylkäävän ratkaisun yhteydessä. Lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut tulee maksaa siihen maahan, jonka lainsäädäntöä sovelletaan, ja sen maan lainsäädännön mukaisesti.
  • Jos olet jo maksanut ulkomaantyön ajalta lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja Suomeen, ota yhteyttä niihin tahoihin, joihin olet maksuja maksanut (esim. työeläkeyhtiö). Selvitä, voitko saada maksamasi maksut takaisin.
  • Voit halutessasi valittaa Eläketurvakeskuksen antamista päätöksistä Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan. Tarkemmat valitusohjeet on kerrottu hylkäävässä ratkaisussa.

Jos työntekijä tai yrittäjä työskentelee kahdessa tai useassa maassa ja hänen vakituinen asuinmaansa on muu kuin Suomi, Eläketurvakeskus siirtää A1-hakemuksen asuinmaan viranomaisen ratkaistavaksi. Näissä tilanteissa asuinmaa ratkaisee henkilön sosiaaliturvan.

Esimerkiksi jos työntekijä työskentelee suomalaiselle työnantajalle Suomessa ja Espanjassa ja muuttaa pysyvästi perheineen Espanjaan, Eläketurvakeskus siirtää saamansa A1-todistushakemuksen Espanjaan. Espanjan viranomainen ratkaisee, sovelletaanko työntekijään Suomen vai Espanjan sosiaaliturvaa.

5. Toimi näin saatuasi A1-todistuksen

A1-todistus tulee esittää tarvittaessa, jos esimerkiksi viranomainen sitä Suomessa tai ulkomailla pyytää.  A1-todistus tulee toimittaa tarvittaessa myös ulkomaiselle työnantajalle, joka voi vaatia A1-todistusta ennen työkohteeseen pääsyä.

Jos sinulla on useita työnantajia ja olet hakenut todistuksen itse, toimita tieto todistuksesta kaikille työnantajillesi. Jos olet yrittäjä tai freelancer ja teet työtä toimeksiannolla, toimita kopio todistuksesta työn tilaajalle.  

Kela saa automaattisesti tiedon Eläketurvakeskuksen ratkaisusta ja myönnetystä A1-todistuksesta. Kela lähettää työntekijälle eurooppalaisen sairaanhoitokortin ilman erillistä hakemusta. Kortti oikeuttaa oleskeluvaltion lakisääteisen terveydenhuoltojärjestelmän mukaiseen hoitoon ja korvaukseen annetusta hoidosta.

Huomaa, ettei eurooppalainen sairaanhoitokortti tai matkavakuutus korvaa A1-todistusta vaan A1-todistus on niiden voimassaolon edellytys ulkomailla työskentelyn aikana.

Aiheesta muualla:

  • Eurooppalainen sairaanhoitokortti (Kela.fi) linkki

Ole näissä tilanteissa yhteydessä Kelaan:

  • Lähdet työskentelemään sosiaaliturvasopimusmaista Intiaan, Kiinaan, Japaniin tai Etelä-Koreaan. Eläketurvakeskus antaa todistuksen työntekijälle Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta, mutta maiden väliset sopimukset eivät koske Kelan kansaneläkettä tai muita Kelan etuuksia. Selvitä oikeutesi Kelan etuuksiin Kelasta
  • Lähdet työskentelemään maahan, jonka kanssa Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta (esim. Brasilia). Eläketurvakeskus ei anna todistusta Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Tee Kelalle hakemus Suomen asumisperusteiseen sosiaaliturvaan kuulumisesta.
  • Perheenjäsenesi lähtee mukaan ulkomaille. Mukaan lähtevien perheenjäsenten tulee hakea erillisellä hakemuksella Suomen sosiaaliturvaan kuulumista Kelasta kaikkiin maihin lähdettäessä.

Aiheesta muualla:

  • Kelan kansainvälisten asioiden keskus (Kela.fi) (linkki)

6. Ilmoita muutoksista ulkomaantyössä

Eläketurvakeskus myöntää A1-todistuksen aina määräajaksi. Jos ulkomaantyöhön liittyvät olosuhteet muuttuvat todistuksen voimassaoloaikana, ilmoita muutoksista Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa. Muutosilmoituksen voi tehdä työnantaja, työntekijä tai yrittäjä.

Jos olet epävarma siitä, pitääkö sinun ilmoittaa muutoksesta tai hakea uutta todistusta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Ilmoita asiointipalvelussa, jos

  • ulkomailla työskentely keskeytyy lomautuksen, sairauden tai palkattoman vapaan, perhevapaan, vuorotteluvapaan tai muun vastaavan vapaan vuoksi
  • työ ulkomailla keskeytyy tai paluu Suomeen on yli 30 päivää ennen todistuksen voimassaolon päättymistä
  • Työ ulkomailla pidentyy alle 30 päivää suunnitellusta
  • työsuhde päättyy
  • työnantaja vaihtuu
  • työntekijä aloittaa uuden rinnakkaisen työsuhteen tai yrittäjätoiminnan.

Jos ulkomaantyö jatkuu yli 30 päivää A1-todistuksen umpeutumisen jälkeen, hae uutta A1-todistusta. Jos olet hakenut todistuksen sähköisen asiointipalvelun kautta, voit käyttää palvelun esitäyttämää jatkohakemusta.

Ilmoita asiointipalvelussa, jos

  • työntekijä tai yrittäjä muuttaa pysyvästi ulkomaille
  • lentohenkilökuntaan kuuluvalla kotiasema vaihtuu
  • usean maan työskentelytilanteessa asuinmaa vaihtuu
  • usean maan työskentelytilanteessa työntekijä lähtee töihin muuhun kuin EU-maahan.

Ilmoita asiointipalvelussa myös, jos asuinmaan työskentelymäärä muuttuu usean maan työskentelytilanteessa.

Jos sinulla on jo voimassa oleva A1-todistus useassa EU-maassa työskentelyä varten, Eläketurvakeskukselle ei yleensä tarvitse ilmoittaa, jos jokin työskentelymaista vaihtuu.

Ilmoita muutoksista Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa

Sosiaalivakuutusmaksut kansainvälisissä työskentelytilanteissa

Tarkista, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä tulee maksaa Suomeen kansainvälisissä työskentelytilanteissa.

Selvitä sosiaalivakuutusmaksut

Lue lisää Etk.fi:ssä:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging