Eläkkeet ulkomailta

Eläketurvakeskus toimii yhdyslaitoksena, kun Suomessa asuva henkilö hakee eläkettä EU/ETA-maasta, Isosta-Britanniasta, Sveitsistä tai sosiaaliturvasopimusmaasta (Australia, Chile, Etelä-Korea, Israel, Intia, Kanada, Quebec ja Yhdysvallat).

Vastaamme ulkomaisen eläkehakemuksen käsittelystä ja osallistumme hakemusta koskevaan tietojen vaihtoon eri maiden eläkelaitosten ja Suomen työeläkelaitosten sekä Kelan välillä. Eläketurvakeskuksen tehtävänä on toimittaa eläkehakemus ja muut eläkkeen ratkaisemiseksi tarvittavat tiedot niihin EU/ETA- ja sosiaaliturvasopimusmaihin (sekä Isoon-Britanniaan ja Sveitsiin), joissa hakija on ollut vakuutettuna ja joista eläkettä haetaan.

Ohjeet ulkomaan eläkkeen hakemiseen

Ulkomailla ansaittua eläkettä haet samalla hakemuksella kuin Suomen eläkkeitä. Voit jättää eläkehakemuksen sähköisesti useimpien työeläkelaitosten verkkosivuilla. Olemme koonneet ohjeistuksen Työeläke.fi:hin.

Siirry Työeläke.fi-palveluun

Usein kysytyt kysymykset

Miten haen eläkettä ulkomailta? Miten voin saada arvion eläkkeen määrästä? Katso vastauksemme usein kysyttyihin kysymyksiin ulkomaan eläkkeistä.

Usein kysytyt kysymykset

Brexit

Britannian ero EU:sta tuli voimaan 1.2.2020. Erosopimuksen myötä alkoi vuoden loppuun kestävä siirtymäkausi, jonka aikana jatketaan EU:n nykysäännöillä ja neuvotellaan tulevasta suhteesta.

Tämä tarkoittaa mm. sitä, että työeläkkeet maksetaan normaalisti Britanniaan, sekä Britanniaan kertynyt eläke maksetaan Suomeen EU-sääntöjen mukaisesti.

Brexit-varautuminen

Vanhuuseläkeiät eri maissa

EU-maissa 65 vuoden eläkeikä on tällä hetkellä yleinen. Espanja, Tanska, Saksa ja Ranska ovat nostamassa vanhuuseläkeiän 65:stä 67 vuoteen. Britanniassa ja Irlannissa tavoitteeksi on asetettu 68 vuoden ikä.

Eläkeiät

Muiden maiden eläkejärjestelmät

Tutustu kuvauksiimme muiden maiden eläkejärjestelmistä.

Muiden maiden eläkejärjestelmät

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging