Jos olet suomessa toimiva työnantaja ja palkkaat ulkomailta työntekijän työskentelemään Suomessa, pitää sinun vakuuttaa hänet Suomessa kuten muutkin työntekijäsi. Suomessa tehtävä työ vakuutetaan Suomessa, riippumatta työntekijän kansalaisuudesta tai mistä maasta hän Suomeen tulee. Suomessa vakuuttaminen tarkoittaa, että sinun tulee ottaa työntekijällesi kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomesta.

Kun otat palvelukseesi ulkomaalaisen työntekijän, selvitä ensin, onko hän lähetetty työntekijä tai työskenteleekö hän useassa maassa ja onko hänellä A1-todistus. Jos työntekijällä ei ole A1-todistusta, hänet vakuutetaan Suomessa. Jos hänellä on A1-todistus, vakuutetaan hänet lähtömaan sosiaaliturvaan.

Näin vakuutat työntekijän Suomessa

Ole yhteydessä siihen työeläkelaitokseen, jossa sinulla on jo voimassa oleva työeläkevakuutus muille työntekijöillesi. Jos työeläkevakuutusta ei ennestään ole, ota vakuutus valitsemastasi työeläkelaitoksesta.

Ole yhteydessä siihen vahinkovakuutusyhtiöön, jossa sinulla on jo voimassa oleva työtapaturma- ja ammattitautivakuutus sekä työntekijäin ryhmähenkivakuutus muille työntekijöillesi. Jos kyseisiä vakuutuksia ei ennestään ole, ota vakuutus valitsemastasi vakuutusyhtiöstä.

Maksa työttömyysvakuutusmaksu Työllisyysrahastolle ja sosiaaliturva- ja sairausvakuutusmaksu verottajalle.

Aiheesta lisää Etk.fi:ssä

  • Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa

Aiheesta muualla:

Esimerkkejä työeläkevakuuttamisesta eri tilanteissa

Tutustu esimerkkien kautta eri vakuuttamistilanteisiin.

Työnantajan tulee vakuuttaa Suomessa tehtävä työ Suomessa riippumatta työntekijän kansalaisuudesta, lähtömaasta tai työn ajallisesta kestosta (esimerkiksi kausityö).

Esimerkki: Yritys palkkaa työntekijän Puolasta. Koska työntekijä tulee Suomeen töihin suomalaisen yrityksen palvelukseen, työnantaja maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Työntekijälle karttuu mm. eläkettä Suomessa ja hän saa etuudet Suomen lakien mukaisesti. Työnantajan kannattaa varmistaa työntekijältä, onko hänellä muuta työtä ulkomailla ja onko hänellä Puolasta myönnetty A1-todistus. Jos hänellä on Puolasta myönnetty A1-todistus, työnantaja hoitaa sosiaalivakuutusmaksut A1-todistuksen voimassaoloaikana Puolaan. 

Asuinmaalla ei ole merkitystä, kun työtä tehdään vain yhdessä maassa.

Esimerkki: Työntekijä asuu Virossa ja käy Suomessa töissä. Hänellä on suomalainen työnantaja. Työntekijä viettää viikot Suomessa ja viikonloput Virossa. Koska työntekijä työskentelee vain Suomessa, työnantaja maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.  

Jos ulkomaisella työntekijällä on toisen maan myöntämä A1-todistus, Suomessa toimivan työnantajan tulee maksaa sosiaalivakuutusmaksut A1-todistuksen myöntäneeseen maahan, vaikka työ tehdään Suomessa. Työnantajana joudutte selvittämään, mitä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja kyseiseen maahan tulee maksaa ja miten hoidatte maksut käytännössä. 

Esimerkki: Konserttitalo palkkaa freelancer-taiteilijan esiintymään kolmeen konserttiin. Taiteilija näyttää voimassa olevan A1-todistuksen ja suomalainen työnantaja maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomessa tehdyn työn osalta A1-todistuksen myöntäneeseen maahan.

Ulkomaisen yrityksen tulee maksaa työntekijöistä kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen, kun työtä tehdään Suomessa. Suomen lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut ovat 

  • työeläkevakuutusmaksu
  • työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksu 
  • työttömyysvakuutusmaksu
  • työnantajan sairausvakuutusmaksu ja vakuutetun (työntekijän) sairausvakuutusmaksu. 

Esimerkki: Ruotsalainen yritys perustaa sivuliikkeen Suomeen. Työntekijät työskentelevät yrityksen palveluksessa Suomen työmailla. Työnantaja maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomen sivuliikkeen työntekijöistä Suomeen. 

Aiheesta lisää Etk:fi:ssä:

  • Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa   

Aiheesta muualla:

  • Linkki suomi.fi-palveluu: Työntekijän palkkaaminen – Suomi.fi 

Samat työeläkevakuuttamisen säännöt pätevät myös turvapaikanhakijoihin. Työnantajan on vakuutettava Suomessa työskentelevä turvapaikanhakija työeläkelakien mukaisesti, jos työeläkevakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Työskentely vakuutetaan, vaikka turvapaikanhakija ei olisi saanut vielä myönteistä oleskelulupapäätöstä. Myöskään henkilötunnuksen puuttuminen ei ole este.

Suomeen maksettuja työeläkevakuutusmaksuja tai kertynyttä työeläkettä ei anneta työntekijälle mukaan hänen muuttaessa pois Suomesta. Suomen työeläke maksetaan eläkeiässä vanhuuseläkkeenä tai aiemmin mahdollisena työkyvyttömyys- tai perhe-eläkkeenä. Eläkettä on muistettava hakea itse. Suomessa työeläke maksetaan mihin tahansa maailman maahan.  

Työeläke.fi-sivulle on koottu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi ja venäjäksi kattavasti tietoa työeläkkeistä, myös ulkomailta Suomeen tulevan näkökulmasta. Myös omasta työeläkelaitoksesta saa tietoa ja palvelua omiin eläkeasioihinsa.  

Varmista, että saat työeläkettä Suomesta -ohjevideo englanniksi, viroksi ja venäjäksi (YouTube) 

Aiheesta muualla:  

  • Ulkomaalaisena Suomessa – Työeläke.fi (tyoelake.fi)
  • Työeläke Suomesta ulkomaille (Työeläke.fi) 

Työnantajan muistilista

  • Maksa ulkomaisesta työntekijästäsi Suomen lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut.
  • Jos työntekijällä on A1-todistus, maksa maksut todistuksen myöntäneeseen maahan.
  • Kysy, onko työntekijällä muita työnantajia toisissa EU-maissa. Jos on, käske hänen hakea A1-todistusta asuinmaastaan.
  • Selvitä A1-todistuksen antaneesta maasta maksuvelvoitteet ja maksujen määrät.

Lähetetty työntekijä Suomessa

Lähetetty työntekijä on työntekijä, jonka lähtömaassa toimiva työnantaja lähettää tilapäisesti töihin Suomeen. Lähetetty työntekijä on työsuhteessa lähettävään työnantajaan, joka vastaa lakisääteisten sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta. 

EU-maasta Suomeen lähetetty työntekijä

EU-maasta, Islannista, Isosta-Britanniasta, Liechtensteinista, Norjasta tai Sveitsistä Suomeen lähetetty työntekijä on työntekijä, jonka kyseisessä maassa toimiva työnantaja lähettää korkeintaan 2 vuodeksi töihin Suomeen. Lähetetyllä työntekijällä on lähtövaltion viranomaisen antama A1-todistus, joka osoittaa, että työntekijä kuuluu lähtövaltion sosiaaliturvaan ja hänen ulkomainen työnantajansa maksaa sosiaalivakuutusmaksut kyseiseen maahan. 

Lähetetty työntekijä voi olla myös sopimuksettoman maan kansalainen (esim. ukrainalainen), jos hän on oleskellut laillisesti toisessa EU-maassa ennen työkomennuksen alkua.  

Ennen A1-todistuksen myöntämistä lähtömaan sosiaalivakuutusviranomainen tutkii aina täyttyvätkö edellytykset A1-todistuksen saamiselle.   

Lähetettynä työntekijänä voidaan pitää henkilöä, joka   

  • on ulkomaisen työnantajan Suomeen lähettämä  
  • kuuluu lähtiessään lähtömaan sosiaaliturvaan  
  • työskentelee Suomessa tilapäisesti   

Henkilö on voinut saada A1-todistuksen myös lähetettynä yrittäjänä, virkamiehenä, lentohenkilökunnan jäsenenä, merenkulkijana, poikkeusluvan perusteella tai useassa EU/ETA-maassa työskentelyä varten.    

Sosiaaliturvasopimusmaasta Suomeen lähetetty työntekijä

Sosiaaliturvasopimusmaasta (Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kiina, Kanada, Quebec ja Yhdysvallat) lähetetty työntekijä, on työntekijä, joka kuuluu lähtövaltion sosiaaliturvaan ja jonka sopimusmaassa toimiva työnantaja lähettää tilapäisesti Suomeen tekemään työtä tälle työnantajalle tai siihen sidoksissa olevalle työnantajalle.  

Jos työntekijällä on sosiaaliturvasopimusmaan viranomaisen myöntämä todistus, työntekijä ja työnantaja vapautuvat Suomessa työeläkevakuutusmaksuista. Sosiaaliturvasopimusten sisällöt vaihtelevat maittain, joten riippuu kahdenvälisestä sosiaaliturvasopimuksesta, miltä muilta lakisääteisiltä sosiaalivakuutusmaksuilta työnantaja ja työntekijä vapautuvat Suomessa.   

Sosiaaliturvasopimusmaiden todistukset eli ns. sovellettavaa lainsäädäntöä koskevat todistukset ovat seuraavat: 

Australia AUS/FI 1   

Chile CL/FI 1 

Etelä-Korea KR/FI 1  

Intia IN/FI 1  

Israel ISR/FI 1  

Japani JP/FI 1 tai JP/FI 8    

Kanada CAN/FI 1  

Kiina CN/FI 1   

Quebec Q/FI 1  

Yhdysvallat USA/FI 1A  

Sopimuksettomasta maasta Suomeen lähetetty työntekijä

Jos työntekijä tulee Suomeen lähetettynä työntekijänä jostakin muusta kuin EU-maista tai edellä mainituista sosiaaliturvasopimusmaista, häntä ei tarvitse työeläkevakuuttaa Suomessa, jos kyseessä on jokin seuraavista tilanteista:  

  • lähtömaassa toimiva työnantaja on lähettänyt työntekijän Suomeen alle 2 vuodeksi  
  • lähtömaassa toimiva työnantaja on lähettänyt työntekijän Suomeen yli kahdeksi vuodeksi, mutta alle viideksi vuodeksi ja ETK on myöntänyt vapautuksen työeläkevakuuttamisvelvollisuudesta  
  • työnantaja siirtää monikansallisen yrityksen palveluksessa olevan työntekijän (ns. ICT-direktiivi) enintään 2 vuodeksi Suomeen.    

Työnantajan tulee kuitenkin työeläkevakuuttaa ja ottaa muut lakisääteiset sosiaalivakuutukset palkkaamalleen työntekijälle, kun hän tulee sopimuksettomasta maasta Suomeen suomalaisen työnantajan palvelukseen. Kela ratkaisee työntekijän oikeuden asumisperusteiseen sosiaaliturvaan. 

Aiheesta muualla:   

Henkilö voi olla lähetetty työntekijä sekä sosiaaliturvan että työoikeuden näkökulmasta.  

Henkilö on sosiaaliturvaa koskevien EU-sääntöjen mukaan lähetetty työntekijä, kun hänellä on ulkomainen työnantaja ja hän on saanut A1-todistuksen lähtömaasta. Lähetetystä työntekijästä maksetaan sosiaalivakuutusmaksut lähtömaahan ja hän saa sosiaalietuudet lähtömaastaan. Lisätietoa antaa Eläketurvakeskuksesta.  

Henkilö on työoikeudellisten EU-sääntöjen mukaan lähetetty työntekijä, kun hänet on lähetetty toisesta valtiosta tekemään työtä Suomessa sopimuksen perusteella alihankintana, yrityksen sisäisenä siirtona tai vuokratyöhön. Työoikeudellinen lähettäminen liittyy työsuhteeseen sovellettaviin ehtoihin, kuten vähimmäispalkkaan tai työaikaan liittyviin säännöksiin. Lisätietoa antaa työsuojeluviranomaiselta.  

Ulkomaisen työnantajan pitää tehdä Suomen työsuojeluviranomaiselle ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä. Ilmoitusvelvollisuus pitää tehdä työoikeudellisesti lähetetyistä työntekijöistä ennen kuin nämä aloittavan työnteon Suomessa. 

Aiheesta muualla:

Maksut kansainvälisissä tilanteissa

Tarkista, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä tulee maksaa Suomeen kansainvälisissä työskentelytilanteissa.

Selvitä sosiaalivakuutusmaksut

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging