Suomessa tehtävä työ vakuutetaan Suomessa yrittäjän kansalaisuudesta riippumatta. Jos harjoitat yritystoimintaa Suomessa ja vakuuttamisen edellytykset täyttyvät, tulee sinun ottaa itsellesi Suomesta yrittäjän YEL-vakuutus.

Jos sinulla on yritystoimintaa ulkomailla ja olet saanut A1-todistuksen lähtömaasta, ei sinun tarvitse vakuuttaa tilapäistä työskentelyäsi Suomessa. Tällöin maksat lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut lähtömaahan ja saat sosiaaliturvan lähtömaasta. 

Näin otat yrittäjän eläkevakuutuksen

Ota eläkevakuutus haluamastasi työeläkeyhtiöstä tai eläkekassasta, jos alallasi toimii sellainen. Lakisääteistä yrittäjän eläkelain mukaista eläkevakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Yrittäjänä sinun on huolehdittava pakollisesta eläketurvastasi itse. Eläkemaksut ja tulevan eläkkeesi määrä riippuvat YEL-työtulosta. YEL-eläkevakuutus turvaa toimeentulosi, jos yrittäjätoiminta päättyy työkyvyttömyyden tai ikääntymisen vuoksi. Omaisilla on perhe-eläketurva yrittäjän kuoleman jälkeen.

Aiheesta muualla:

Oletko yrittäjä vai työntekijä?

Eläkelakien näkökulmasta työvoima jakautuu työntekijöihin ja yrittäjiin. Raja ei aina ole itsestään selvä. Työntekijöiden vakuuttamisesta huolehtii aina työnantaja. Yrittäjä sen sijaan huolehtii vakuutuksestaan itse.

Työntekijä on henkilö, joka on työ- tai virkasuhteessa. Työsuhteen tunnusmerkeiksi katsotaan muun muassa, että henkilö tekee sopimuksen perusteella työtä korvausta vastaan toisen lukuun tämän valvonnan ja johdon alaisena. Työsopimus voi olla suullinen tai kirjallinen.

Työsuhteen olemassaolo ei ole työnantajan ja työntekijän vapaasti sovittavissa, vaan asia ratkaistaan työoikeudellisin perustein. Eläketurvan järjestämisvelvollisuus perustuu ansiotyön todelliseen luonteeseen. Yleisimmin laskutuspalveluyrityksen kautta laskutettu työ tehdään yrittäjänä ja työskentely pitää vakuuttaa yrittäjän eläkelain (YEL) mukaisesti.

Aiheesta muualla:

Esimerkkejä työeläkevakuuttamisesta eri tilanteissa

Tutustu esimerkkien kautta eri vakuuttamistilanteisiin.

Yrittäjänä olet velvollinen huolehtimaan eläkevakuuttamisestasi itse.

Aiheesta muualla

Sinua voidaan pitää lähetettynä yrittäjä, jos työskentelet tavallisesti yrittäjänä lähtömaassasi ja tulet tilapäisesti tekemään samankaltaista yrittäjätyötä Suomessa. Hae A1-todistusta lähtömaastasi.

Jos sinulla ei ole A1-todistusta, selvitä pitääkö sinun ottaa YEL-vakuutus Suomessa.

YEL-vakuutus on kriteerien täyttyessä pakollinen. Sitä ei voi korvata vapaaehtoisilla vakuutuksilla.  

Sinun täytyy ottaa itsellesi yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos 

  • olet 18–69-vuotias  
  • työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä 
  • yrittäjätoimintasi on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
  • arvioitu työtulosi on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (vuonna 2024). 

Aiheesta muualla:

  •  Milloin tarvitsen YEL-vakuutuksen – Työeläke.fi (tyoelake.fi) 

Jos muutat pois Suomesta

Jos muutat pois Suomesta ja yritystoimintasi päätyy, et tarvitse enää YEL-vakuutusta. Ansaittu eläketurva säilyy, vaikka yritystoiminta päättyy tai työpaikkasi vaihtuu.

Maksamiasi työeläkemaksuja tai kertynyttä työeläkettä ei anneta sinulle muuttaessasi pois Suomesta. Suomen työeläke maksetaan sinulle eläkeiässä tai aiemmin mahdollisena työkyvyttömyys- tai perhe-eläkkeenä. Eläkettä on muistettava itse hakea. Suomen työeläke maksetaan mihin tahansa maailman maahan.

Aiheesta muualla:

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging