Tilastosta on olemassa uudempi julkistus: Kokonaiseläkemenot

Eläkkeitä maksettiin 30,5 miljardia euroa

Kokonaiseläkemenot vuonna 2017

Suomessa maksettiin eläkkeitä ja niihin rinnastettavia etuuksia yhteensä 30,5 miljardia euroa vuonna 2017.

Kokonaiseläkemenoista suurimman osuuden muodostivat työeläkkeet, joita maksettiin 27,0 miljardia euroa. Kela maksoi kansaneläkkeinä ja takuueläkkeinä yhteensä 2,4 miljardia euroa. Kokonaiseläkemenot sisältävät edellisten lisäksi erityisturvaan kuuluvien lakien mukaisia eläkkeitä, joita maksettiin 0,5 miljardia euroa sekä vapaamuotoisia eläkkeitä, joiden osuus kokonaiseläkemenoista oli 0,7 miljardia euroa.

Erityisturvaan kuuluvat työtapaturma- ja ammattitautilain, liikennevakuutuslain, sotilasvammalain sekä sotilastapaturmien ja palvelussairauksien korvaamista koskevien lakien perusteella maksetut eläkkeiksi luokiteltavat etuudet. Vapaamuotoisten eläkkeiden eläkemenot sisältävät työnantajien järjestämät rekisteröimättömät lisäeläkkeet.

Laatuseloste: Kokonaiseläkemenot 2017

Kokonaiseläkemenot-tilasto tuotetaan Eläketurvakeskuksessa.

Eläketurvakeskukselle (ETK) on säädetty velvollisuus laatia tilastoja. Laissa Eläketurvakeskuksesta todetaan ETK:n yhdeksi tehtäväksi harjoittaa toimialaansa kuuluvaa tilastotoimintaa. ETK:ssa tilastojen tuottamisesta vastaa Suunnitteluosasto.

Tilaston kustannuksista vastaa Eläketurvakeskus.

Tilastotietojen relevanssi

Suomen lakisääteinen eläketurva koostuu pääpiirteissään kahdesta eläkejärjestelmästä: työ- ja kansaneläkejärjestelmästä. Lakisääteistä eläketurvaa ovat myös työtapaturma- ja ammattitautilain, liikennevakuutuslain, sotilasvammalain sekä sotilastapaturmien ja palvelussairauksien korvaamista koskevien lakien mukaiset eläkkeiksi luokiteltavat etuudet. Työeläkkeitä hoitavat yksityisellä sektorilla työeläkeyhtiöt, -säätiöt ja -kassat sekä julkisella sektorilla pääasiassa Keva. Eläketurvakeskus toimii työeläkejärjestelmän keskuksena ja kerää mm. työeläkeasioiden hoidon edellyttämät tiedot sille säädettyjen tehtävien hoitamista varten. Kansaneläkejärjestelmää hoitaa Kela. Kela huolehtii myös takuueläkkeiden maksamisesta.

Kokonaiseläkemenot-tilasto kokoaa yhteen eri järjestelmien maksamat lakisääteisten eläkkeiden rahamäärät. Lisäksi tilasto sisältää tiedot myös työnantajan järjestämistä vapaamuotoisista rekisteröidyistä ja rekisteröimättömistä lisäeläkkeistä. Yksityishenkilöiden itsensä ottamat vapaaehtoiset eläkkeet eivät sisälly tilaston lukuihin.

Tilaston tiedot on luokiteltu eläkejärjestelmän ja eläkelajin mukaan. Työeläkkeet on jaoteltu yksityisen ja julkisen sektorin maksamiin eläkkeisiin. Tilastossa käytetyt käsitteet on määritelty tilaston kotisivulla kohdassa Käsitteet ja määritelmät.

Tilasto on tarkoitettu sosiaaliturvan päättäjille, suunnittelijoille, tutkijoille ja eläkealan ammattihenkilöille. Tiedot kiinnostavat myös tiedotusvälineitä, eläkeläisjärjestöjä ja muita aihealueesta tietoa tarvitsevia.

Tietojen tarkkuus ja luotettavuus

Tilaston tiedot perustuvat rekisteriaineistoihin.

Tiedot työeläkejärjestelmän ja Kelan maksamista eläkkeistä muodostetaan Eläketurvakeskuksen ja Kelan yhdessä ylläpitämästä tilastotietovarastosta, joka sisältää tiedot kaikista vuoden viimeisenä päivänä eläkettä työ- tai kansaneläkejärjestelmästä saaneista henkilöistä sekä vuotuisesta eläkemenosta.

Työtapaturma- ja ammattitautilain, liikennevakuutuslain, sotilasvammalain sekä sotilastapaturmien ja palvelussairauksien korvaamista koskevien lakien mukaan maksettujen eläkkeiden tiedot saadaan Finanssivalvonnasta, Vakuutuskeskuksesta, Tapaturmavakuutuskeskuksesta, Valtiokonttorista ja Maatalousyrittäjien eläkelaitoksesta. Tiedot vapaamuotoisista rekisteröimättömistä lisäeläkkeistä saadaan Finanssivalvonnasta.

Tiedot kuntien ja evankelis-luterilaisen kirkon vanhojen eläkesääntöjen mukaan maksettujen eläkkeiden rahamääristä lisätään julkisen sektorin työeläkemenojen kokonaissummaan. Tilaston eläkelajikohtaiset tiedot eivät sisällä näitä eläkkeitä. Tiedot vanhojen eläkesääntöjen mukaan maksettujen eläkkeiden rahamääristä perustuvat Kelan ETK:lle toimittamaan tietoon näistä eläkkeistä.

Tilastossa havaitut virheet korjataan välittömästi kaikissa tilastotuotteissa, joissa ne esiintyvät. Korjauskäytännöissä noudatetaan Suomen virallisen tilaston neuvottelukunnan antamaa ohjeistusta.

Tietojen ajantasaisuus ja oikea-aikaisuus

Tilaston ennakkotiedot ilmestyvät tilastovuotta seuraavan vuoden keväällä. Lopulliset tiedot julkistetaan tilastovuotta seuraavan vuoden syksyllä. Tilaston julkistuspäivämäärät ilmoitetaan vuosittain julkistamiskalenterissa ETK:n kotisivuilla osoitteessa www.etk.fi/tilastot.

Tilastojen yhtenäisyys ja vertailukelpoisuus

Eläketurvakeskus on tuottanut Kokonaiseläkemenot-tilastoa tilastovuodesta 2016 alkaen. Aiemmin tilaston tuottajana toimi Kela.

Tilaston aikasarjaa korjattiin takautuvasti vuoteen 1986 asti tilaston tuottajan vaihdoksen yhteydessä. Muutos koski työeläkemenoja, jotka korjattiin ETK:n rekisteritietojen mukaisiksi. Korjaus aiheutti pieniä muutoksia myös kokonaiseläkemenojen yhteissummaan. Myös tietojen luokitukseen tehtiin muutoksia samassa yhteydessä.

Tilaston perustiedot ovat saatavissa vuodesta 1960 lähtien. Aikasarjojen kokonaissummat ovat pääpiirteissään vertailukelpoisia. Eläkelainsäädännössä tapahtuneet muutokset tulee kuitenkin ottaa huomioon aikasarjoja vertailtaessa. Huomioitava muutos on mm. kansaneläke-käsitteen muuttuminen 1.1.2008, minkä jälkeen eläkkeensaajan hoitotukea ja asumistukea ei enää ole katsottu eläkkeen osaksi.

Eläketurvakeskus julkaisee tilaston tietoja vuodesta 1986 lähtien. Aiempien vuosien tilastotiedot ovat saatavissa Kelan tilastotietopalvelusta (tilastot(at)kela.fi).

Tietojen saatavuus ja selkeys

Tilaston tiedot julkaistaan vuosittain Eläketurvakeskuksen verkkopalvelussa osoitteessa www.etk.fi/tilastot.

Osa tilaston tiedoista julkaistaan myös Eläketurvakeskuksen tilastotietokannassa osoitteessa http://tilastot.etk.fi/

Lisätietoja tilastosta antaa ETK:n tilastopalvelu tilastot(at)etk.fi.

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging