ETK:n asiointipalvelu
Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa voit hoitaa ulkomaan eläkkeen ja A1-todistuksen hakemiseen liittyviä asioita. Voit asioida omasta, yrityksesi tai sinut valtuuttaneen henkilön puolesta.
Kun asiasi koskee A1-hakemista tai siihen liittyviä asioita, asiointipalvelussa voit:
- hakea A1-todistusta
- seurata hakemuksen käsittelyn etenemistä ja ladata hakemuksen vireilläolotodistuksen
- nähdä ja ladata, esim. mobiililaitteeseesi, myönnetyn todistuksen ja saatekirjeen
- katsoa käsittelyssä olevat, voimassa olevat, päättyneet ja luonnoksena olevat hakemukset
- ilmoittaa muutoksista todistukseen.
Todistukset näkyvät asiointipalvelussa työnantajalle kolme vuotta todistuksen päättymisestä. Tätä vanhemmista todistuksista saat tarvittaessa tiedon Eläketurvakeskukselta. Voit halutessasi printata tiedot todistuksista. erillisen Excel-taulukon.
Vain myönnetyt todistukset ovat ladattavissa asiointipalvelusta. Hylkäävät päätökset ja ilmoitukset, jos hakemus on siirretty toiseen maahan käsiteltäväksi, lähetetään asianosaisille postitse. Asiointipalvelussa näkyy tieto, onko todistus myönnetty, hylätty tai siirretty toiseen maahan käsiteltäväksi.
Kun asiasi koskee ulkomaan eläkkeen hakemista, asiointipalvelussa voit katsoa ulkomaan eläkehakemuksesi käsittelytilanteen:
- onko hakemuksesi käsittelyssä Eläketurvakeskuksessa
- onko hakemuksesi käsittelyssä ulkomaan eläkeviranomaisella
- onko hakemuksesi käsitelty eli päätös ulkomailta lähetetty sinulle.
Näin kirjaudut asiointipalveluun
Sähköisen asiointipalvelun käyttö edellyttää tunnistautumista Suomi.fi-palvelussa. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
Asiointipalveluun ei voi kirjautua ulkomaalaisilla tunnistustavoilla eli yleiseurooppalaisilla tunnistustavoilla tai Finnish Authenticator -sovelluksella.
Kenellä on oikeus asioida asiointipalvelussa?
Voit hoitaa omia asioitasi Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa. Voit myös hoitaa yrityksesi puolesta A1-todistuksen hakemiseen liittyviä asioita.
Yrityksen puolesta ovat oikeutettuja asioimaan:
- toimitusjohtaja
- toimitusjohtajan sijainen
- tilintarkastaja
- päävastuullinen tilintarkastaja
- lisätilintarkastaja
- elinkeinonharjoittaja
- selvitysmies
- isännöitsijä
- päävastuullinen isännöitsijä
- yhtiömies
- osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja
- osakeyhtiön hallituksen jäsen
- henkilö, jolla on yrityksen nimenkirjoitusoikeus yksin
Nämä henkilöt voivat siten hakea A1-todistuksia yrityksen työntekijöille ilman erillistä valtuutusta.
Toisen puolesta asiointi asiointipalvelussa
Voit valtuuttaa jonkun muun hoitamaan asioitasi Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa.
Erillisellä valtuutuksella voit valtuuttaa jonkun muun hakemaan yrityksesi työntekijälle A1-todistusta. Valtuutuksen voi tehdä Suomi.fi-palvelun Valtuudet-osiossa. Valtuutuksen yrityksen puolesta voivat tehdä henkilöt, joiden oikeus edustaa yritystä on merkitty kaupparekisteriin tai joille yritys on antanut Suomi.fi-valtuuksissa valtuusoikeuden tai edustajan valtuusoikeuden. Valitse asiointivaltuutus nimeltään Ulkomailla työskentelyyn liittyvän sosiaaliturva-asian hoitaminen.
Valtuuksien rajaus
Voit rajata organisaatiosi sisällä ulkomailla työskentelyyn liittyvien sosiaaliturva-asioiden hoitamista esimerkiksi osastoittain tai yksiköittäin. Rajaukset määritellään Suomi.fi -palvelun valtuuksissa tarkenteilla. Eläketurvakeskuksen käyttämän tarkenteen nimi on aliorganisaatiotunniste.
Aliorganisaation tunniste on valtuuttajan eli työnantajan itsensä määrittelemä keino eriyttää organisaation osia tai yksiköitä ja määritellä, mitä tietoja valtuutettu voi palvelussa nähdä. Jos työnantaja haluaa ottaa rajaukset käyttöön, pitää työnantajan määritellä tunnisteet itse Suomi.fi -valtuuksissa. Aliorganisaatiotunnisteen käyttö ei ole pakollista.
Puolesta asiointi ei aina onnistu
Yrityksen puolesta ei voi asioida Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa, jos:
- yrityksen tilanne kaupparekisterissä on konkurssissa, saneerausmenettelyssä ja/tai selvitystilassa
- yrityksen puolesta asioivan henkilön tilanne kaupparekisterissä on jotain muuta kuin ”normaali”.
Valtuutusoikeus virkailijavaltuuttamispalvelusta
Virkailijavaltuuttamispalvelu mahdollistaa sähköisen valtuuttamisen ja toisen puolesta asioinnin, jos et voi omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi-valtuuksissa. Valtuushakemuksella valtuuttavat mm. julkishallinnon ja kuntien organisaatiot, ulkomaalaiset yritykset sekä henkilöt, joilla ei ole sähköisen tunnistautumisen välineitä. Virkailijavaltuuttamispalvelun kautta työnantaja voi hakea työntekijöilleen ensisijaisesti valtuuksia, jotka ovat tyyppiä valtuutusoikeus.
Kun valtuutusoikeudet on rekisteröity, voivat nämä valtuutusoikeudelliset antaa varsinaiseen asiointiin oikeuttavia asiointivaltuuksia itsepalveluna Suomi.fi-valtuuksissa. Valtuutusoikeuden saaminen edellyttää valtuushakemuksen tekemistä. Asiasta neuvoo tarkemmin Digi- ja väestötietovirasto.
Usean eri yrityksen puolesta asiointi
Jos yrityksesi on valtuutettu hoitamaan useiden eri yritysten puolesta ulkomaantyön vakuuttamiseen liittyviä asioita, yrityksesi pääkäyttäjä pystyy nimeämään yrityksesi sisällä eri työntekijät hoitamaan eri yritysten asioita. Käytännössä pääkäyttäjä voi valita asiakastunnuksen (y-tunnus) ja kohdentaa sen avulla nimetylle työntekijälle valtuutuksen hoitaa asiakasyrityksen asiaa.
Jos yrityksesi, kuten esimerkiksi tilitoimisto tai konsulttiyritys, täyttää todistushakemuksia toisen yrityksen puolesta sähköisessä asiointipalvelussa, sinun ei tarvitse erikseen toimittaa valtakirjaa Eläketurvakeskukselle. Tarvittavat valtuutukset hoidat sähköisesti Suomi.fi-valtuutuksen kautta.
Asiointi toisen henkilön puolesta
Yrittäjänä ja apurahansaajana voit hakea A1-todistusta itse. Jos kuitenkin haluat, voit valtuuttaa jonkun henkilön tai yrityksen tekemään puolestasi todistushakemuksen Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa. Tämä vaatii henkilökohtaisen valtuutuksen tekemistä Suomi.fi palvelussa. Valtuutus on nimeltään Ulkomailla työskentelyyn liittyvän sosiaaliturva-asian hoitaminen.
Ainoastaan henkilökohtaisella valtuutuksella voit valtuuttaa toisen henkilön tai yrityksen hakemaan A1-todistusta omasta puolestasi. Yrityksen antamalla valtuutuksella, vaikka olisit antanut sen itse, ei voi hakea A1-todistusta yrittäjäasemassa työskentelevälle YEL- tai MYEL-vakuutetulle henkilölle.
Valtuuksiin liittyvissä asioissa saat neuvoja Suomi.fi-palvelusta tai Digi- ja väestötietoviraston asiakaspalvelusta:
Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa on mahdollista asioida toisen henkilön puolesta, jos asiakas on antanut tähän valtuutuksen Suomi.fi-palvelussa. Asiointia varten asiakkaan pitää antaa toiselle henkilölle Suomi.fi-valtuus, jonka nimi on Eläkeasioiden hoitaminen.
Puolesta asiointi Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa estyy, jos
- henkilö on huostaanotossa
- henkilöllä on turvakielto
- henkilön toisella huoltajalla on turvakielto
- henkilön huollonjaosta on tehty määräys tai sopimus muusta kuin asumiseen liittyen.
Valtuuksien tekemisessä neuvoo Digi- ja väestötietoviraston Kansalaisneuvonta:
Verkkoasioinnin etuja A1-todistusta haettaessa
- Sähköisessä asiointipalvelussa teet hoidat asiasi tietoturvallisesti vahvasti tunnistautuneena.
- A1-todistuksen hakeminen asiointipalvelussa nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä. Tiedot siirtyvät suoraan käsittelyjärjestelmäämme, jolloin on mahdollista, että hakemuksesi voidaan käsitellä automaattisesti jo saman päivän aikana kuin todistusta on haettu.
- Sähköinen asiointipalvelu ohjaa A1-todistuksen hakemuslomakkeen täytössä.
Lue lisää Etk.fi:ssä: