Eläketurva
Työeläke ja kansaneläke sekä takuueläke takaavat toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden ja perheenhuoltajan kuoleman varalta. Työeläkkeen tavoitteena on turvata kulutustason kohtuullinen säilyminen eläkkeelle siirryttäessä. Työeläkettä karttuu ansiotyöstä ja yrittäjätoiminnasta, jotka vakuutetaan työeläkejärjestelmässä. Kansaneläke ja takuueläke turvaavat vähimmäistoimeentulon. Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen edellytyksenä on Suomessa asuminen.
Työeläkejärjestelmä muodostaa merkittävän osan eläketurvasta. Vuoden 2020 lopussa pelkkää työeläkettä sai 63 prosenttia Suomessa asuvista omaa eläkettä saavista. Eläkettä sekä kansaneläke- että työeläkejärjestelmästä sai 32 prosenttia ja pelkästään kansaneläkejärjestelmästä viisi prosenttia. Yhteensä Suomessa asuvia omaeläkkeensaajia oli vuoden 2020 lopussa 1 531 000.
Kokonaiseläke vuonna 2022
Työeläkkeen, kansaneläke-etuuksien ja eläkkeiden verotuksen määräytyminen vaikuttavat kaikki osaltaan käteen jäävään nettoeläkkeeseen. Katsauksessa on tarkasteltu kokonaiseläkkeeseen vaikuttavien osien määräytymistä vuonna 2022.
Keskimääräinen eläke
Kaikille eläkkeensaajille laskettu keskimääräinen kokonaiseläke oli 1 677 euroa kuukaudessa vuonna 2020. Luvussa ovat mukana myös ulkomaille maksetut eläkkeet sekä perhe-eläkkeet.
Oma eläkkeesi
– Laske oma eläkearviosi
– Tarkista työeläkeotteesi
– Tarkista eläkeikäsi
– Hae eläkettä
Työeläke-etuudet
Työeläkkeen tarkoituksena on turvata kohtuullinen kulutustaso. Työeläke määräytyy vuosiansioiden ja karttumisprosentin mukaan. Työeläkettä karttuu 1,5 prosenttia vuodessa kaikista työansioista 17 ikävuodesta vakuuttamisvelvollisuuden yläikärajaan asti.
Eläkkeensaajien tulotaso
Tutkimusten mukaan eläkeläisten toimeentulo on parantunut useimmilla keskeisillä tulomittareilla tarkasteltuna 20 vuoden aikana. Eläkeläisten asema suhteessa palkansaajiin on pysynyt ennallaan. Pienituloisuus on yleisintä työkyvyttömyyseläkeläisillä, yksinasuvilla ja iäkkäimmillä naisilla.
Aiheeseen liittyviä uutisia
Eläkekomitea-podcast selvittää: Voiko politiikalla synnyttää lapsia?
Suomen syntyvyys on historiallisen matala. Maa tarvitsee aktiivista väestöpolitiikkaa. Muuten koko hyvinvointivaltio mukaan lukien eläkejärjestelmä on ongelmissa. Tänään ilmestyneen …
Eläkekomitea – täsmälääke eläkekeskusteluun
Eläkekomitea on podcast, jossa kokoonnutaan viinereiden ääreen ja nuijitaan eläkkeisiin liittyviä kysymyksiä 30 minuutissa. Ohjelma nostaa selkeästi ja kiertelemättä esiin eläketurvan …
Eläkelaskurissa voi nyt hyödyntää tilastotietoja kertyneistä eläkkeistä
Tilastotietoa voi esimerkiksi käyttää laskurissa aiemmin kertyneen eläkkeen arviona, jos oma kertymä ei ole tiedossa. Kertymätietoja hyödyntämällä voi laskea myös eläkkeitä eri …
Aiheeseen liittyviä blogeja
Yrittäjien työtulovalinnat keskittyvät minimiin ja tasalukuihin
Aloittavien yrittäjien työtulot keskittyvät muutamaan lukuun. Näitä ovat YEL-minimi, työttömyysturvan alaraja ja niiden tuntumassa olevat tasaluvut sekä esimerkiksi 10 000, 15 000, 20 000 ja …
YEL täyttää 50 vuotta
Laki yrittäjien eläkevakuutuksesta eli YEL täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Laki tuli voimaan vuonna 1970 samaan aikaan kuin laki maatalousyrittäjien eläkkeistä. 1960-luvun alussa perustetun …
Työeläkettä karttuu myös koronakriisin aikana
Kun pohditaan koronakriisin vaikutuksia työeläkkeisiin, mieleen tulevat ehkä ensimmäisenä hiipuvat sijoitustuotot ja niiden aiheuttamat vakavaraisuusongelmat tai työeläkemaksujen vähentymisen …