Ajankohtaislistaus
1.9.2020

Uusi podcast tarttuu eläketurvan kipupisteisiin rohkeasti ja huumorilla. Syksyn aikana keskustellaan muun muassa syntyvyydestä, oikeudenmukaisuudesta ja tietysti koronasta. Eläkekomitean kokousta johtaa Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki.

Eläkekomitea on podcast, jossa kokoonnutaan viinereiden ääreen ja nuijitaan eläkkeisiin liittyviä kysymyksiä 30 minuutissa. Ohjelma nostaa selkeästi ja kiertelemättä esiin eläketurvan suuria ja ajankohtaisia kysymyksiä, unohtamatta huumoria.

Kokouksen napakkana puheenjohtajana toimii Ylioppilaslehden päätoimittaja Tuija Siltamäki. Sukupolvensa äänitorveksi noussut toimittaja tunnetaan suorapuheisista kolumneistaan ja alkuvuonna ilmestyneestä Nuoriso on pilalla -pamfletista.

Siltamäki on työskennellyt muun muassa Helsingin Sanomissa, Ylellä ja Aamulehdessä. Eläkekomitean juontajan pestissä häntä kiinnosti mahdollisuus sukeltaa syvemmälle meitä kaikkia koskettaviin yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

– Eläkekomitea saattaa olla Suomen paras ja ainoa eläkeaiheinen podcast. Lähdin mukaan, koska haluan tuoda oman sukupolveni ääntä kuuluviin ja ymmärtää eläkkeistä edes jotain, kertoo Siltamäki.

Tuoreita näkökulmia ja ajatuksia

Ensimmäisellä tuotantokaudella komiteassa keskustellaan syntyvyydestä, sukupolvien välisestä oikeudenmukaisuudesta, koronasta, eläkeläisköyhyydestä ja mielenterveydestä.

Ohjelma pyrkii nostamaan keskusteluun tuoreita näkökulmia ja ajatuksia. Samalla on tarkoitus lisätä ymmärrystä monimutkaisista tulevaisuuteemme vaikuttavista kehityskuluista.

Jaksoissa on mukana keskustelemassa kovan tason eläkealan asiantuntijoita, päättäjiä ja vaikuttajia.

– Tartumme Eläkekomiteassa ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin teemoihin, jotka ovat vaikeita ratkaista ja vaikuttavat eläkejärjestelmäämme nyt ja tulevaisuudessa. Toivomme, että rohkea keskustelu ja erilaiset mielipiteet synnyttävät uusia ajatuksia näiden ongelmien selättämiseen, kertoo ETK:n viestintäjohtaja Tuovi Rautjoki.

Voiko politiikalla synnyttää lapsia?

Eläkekomitean ensimmäisessä jaksossa keskustellaan syntyvyydestä.

Suomi tarvitsee vauvoja – voiko niitä tehdä politiikalla, miten? Mitä tulevien sukupolvien eläkkeille tapahtuu, jos syntyvyys ei käänny nousuun? Kuka maksaa laskun?

Visaista ongelmaa ratkovat Väestöliiton tutkija Tiia Sorsa, keskustan kansanedustaja Eeva Kalli ja Eläketurvakeskuksen johtaja Jaakko Kiander.

Eläkekomitean ensimmäinen jakso on kuunneltavissa Etk.fi-verkkopalvelussa ja useimmilla podcast-alustoilla tiistaista 8.9. alkaen. Pistä ohjelma seurantaan!

Eläkekomitea-podcast Etk.fi:ssä

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging