Ajankohtaislistaus
3.2.2020
Läpikuultava EU-lippu Ison-Britannian lipun päällä.

Brexit eli Britannian ero EU:sta on vahvistunut ja ero on tullut voimaan 1. helmikuuta. Britannian ero EU:sta tapahtuu Britannian ja EU:n yhteisen sopimuksen perusteella.

Yhteiseen sopimukseen sisältyy siirtymäaika, joka kestää vuoden 2020 loppuun. Siirtymäaikana EU-oikeuksia sovelletaan Britanniassa normaalisti. Britannialla on edelleen EU-jäsenvaltion oikeudet ja velvollisuudet, tosin rajoitettuina. Britannia ei osallistu enää kuitenkaan EU:n päätöksentekoon.

Käytännössä sosiaaliturvan osalta siirtymäaika tarkoittaa, että EU:n sosiaaliturvan yhteensovittamista koskevia asetuksia sovelletaan kuten tähänkin asti. Esimerkiksi ulkomaille työskentelemään lähtevälle työntekijälle voidaan edelleen hakemuksesta myöntää A1-todistus Britanniaan.

Työeläkkeet haetaan ja maksetaan normaalisti Britanniaan eli siirtymäaikana ei tule eläkemenettelyihin muutoksia. Britanniassa kertyneet eläkkeet maksetaan siirtymäaikana Suomeen EU-sääntöjen mukaisesti.

Kerromme näistä käytännön muutoksista tarkemmin Brexit-varautuminen -verkkosivullamme.

Britannian ja EU:n välillä siirtymäkauden aikana käytävissä neuvotteluissa ratkaistaan, miten esimerkiksi sosiaaliturva-asioissa toimitaan jatkossa.

Lisätietoja brexitin vaikutuksesta:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging