Ajankohtaislistaus
17.9.2020

Eläketurvakeskuksen uuden skenaariogeneraattorin eli Skeneraattorin avulla voit tarkastella pitkän aikavälin eläkelaskelmia uudella tavalla. Sovellus helpottaa erityisesti eläketurvan rahoitukseen vaikuttavien muuttujien yhteisvaikutusten hahmottamista.

Ajatellaan, että haluat tarkastella minkälaisia yhteisvaikutuksia työeläkesijoitusten tuottojen ja kuolevuuden kehityksellä on työeläkemaksuun tulevaisuudessa.

Nyt se onnistuu muutamalla klikkauksella. Eläketurvakeskuksen uuden Skeneraattorin avulla saat pitkän aikavälin laskelmien herkkyystarkastelut ruudullesi kätevästi.

Herkkyyslaskelmissa käytettyjä muuttujia ovat syntyvyys, kuolevuus, eläkesijoitusten tuotto, ansiokehitys ja työkyvyttömyyseläkealkavuus.

Valitsemalla haluamasi yhdistelmän, sovellus piirtää yhteisvaikutuksesta kuvan, jota voi verrata peruslaskelmaan. Muutosta voi tarkastella eläkemaksun, eläkemenon ja eläkevarojen näkökulmasta.

Halutessasi voit ladata kuvion datan Excel-tiedostona esimerkiksi PowerPoint-kalvoa tai muuta visuaalista esitystä varten.   

– Eläkelaskelmiin liittyvää epävarmuutta havainnollistetaan perinteisesti herkkyystarkasteluilla. Uudella sovelluksella saa näppärästi käsityksen, kuinka paljon ennustelaskelman tulos muuttuu eri tekijöiden yhteisvaikutuksesta, kertoo ennustelaskentayksikön päällikkö Heikki Tikanmäki Eläketurvakeskuksesta.

Sovelluksessa käytetty laskentamalli ja herkkyyslaskelmien oletukset ovat samat kuin raportissa Lakisääteiset eläkkeet – pitkän aikavälin laskelmat 2019. Skenaariot ovat automaattisesti generoituja ja saattavat poiketa hieman raportin tuloksista.

Siirry Skeneraattoriin

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging