Vakuutusmatemaattiset palvelut
Työeläkkeen myöntää ja maksaa eläkkeensaajalle aikanaan se eläkelaitos, jossa työntekijä oli viimeksi vakuutettuna ennen eläkkeelle jäämistään. Eläketurvakeskuksen hoitamassa kustannustenjaossa selvitetään eri toimijoiden osuudet maksettujen eläkkeiden kustannuksista.
Yksityisalojen työntekijöiden eläketurvaa vakuuttavat eläkelaitokset rahoittavat eläkkeitä myös sijoitustensa tuotoista rahastoonsiirtovelvoitteen määrällä.
Eläketoimijat ilmoittavat meille tietoja kustannustenjakoa ja rahastoonsiirtovelvoitteen laskemista varten. Sivuiltamme löydät ohjeet tietojen laskemista ja toimittamista varten sekä ilmoitukset laskemistamme kustannustenjaoista, valtion osuuksista ja kertoimista. Tarjoamme myös tietoa eläkkeiden rahoituksen ja maksujen pohjana olevasta vakuutusmatematiikasta ja laskuperusteista.
Vuosikalenteri
Kalenteristamme löydät uudet ennusteet, ilmoitukset kustannustenjaosta ja kertoimista sekä tietoa rahoituksen ja kustannustenjaon uusista julkaisuista ja tilastoista.
Työeläkkeiden kustannustenjako
Eläketurvakeskus jakaa vuosittain työeläkelaitosten kesken kustannukset maksetuista työeläkkeistä ja Eläketurvakeskuksen kustannusosuudesta. Katso mitä kustannustenjako tarkoittaa käytännössä.
Lyhyen aikavälin ennusteet
Eläkemeno- ja maksutasoennuste määrittää ennustevuotta seuraavan vuoden TyEL-maksun tason ja arvioi maksettavat TyEL-MEL-eläkkeet sekä TyEL-maksun kehitystrendin viideksi vuodeksi eteenpäin.
Tiedostot ja ohjeet
Eläkelaitokset toimittavat Eläketurvakeskukselle tiedot lopullista kustannustenjakoa varten lähes kokonaan sähköisessä muodossa, ns. peräkkäistiedostoina. Tiedot toimitetaan vuosiaikataulun mukaan.
Työeläkkeiden rahoitustilastot
Eläkevarojen määrä kasvoi vuoden 2019 aikana 22 miljardilla eurolla ollen vuoden lopussa 218 miljardia euroa. Hyvän sijoitusvuoden takia sijoitustuotot olivat 24,1 miljardia euroa. Eläkkeitä maksettiin 28,8 miljardia euroa ja työeläkemaksuja kerättiin 23,0 miljardia euroa. Luvut tarkentuvat kesäkuussa, kun kaikkien eläkelaitosten tilinpäätösluvut on saatu koottua.
Eläkevarat sisältävät kaiken työeläkevastuiden kattamiseen tarkoitetun omaisuuden. Suurin osa eläkevaroista on sijoitusomaisuutta, jota oli vuoden lopussa 215 miljardia euroa.
Aiheeseen liittyviä uutisia
Työeläkealan sijoitustoiminta yksiin kansiin
Väestön ikääntymisen ja työeläkejärjestelmän kypsymisen myötä rahastoinnin merkitys eläkkeiden rahoituksessa on kasvanut merkittävästi. Sen avulla voidaan tasata sukupolvien välistä …
Selvitys työeläkkeiden rahoitusnäkymistä
Eläkkeiden rahastoinnin tarkoituksena on varautua tuleviin eläkemenoihin. Rahoituksen keskeiset rakenteelliset haasteet ovat matala syntyvyys ja matala korkotaso. Niiden vaikutukset …
Tarkastele työeläkemaksuja visualisoinnilla
Rakennusalan yritykset maksavat tavallista korkeampaa työeläkemaksua. Finanssialalla maksut ovat puolestaan keskimääräistä matalampia. Maksujen suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi …
Aiheeseen liittyviä blogeja
Osittaisen vanhuuseläkkeen ottaneista enemmistö jatkaa töissä
Työllisyysasteen parantaminen on nostettu keskeiseksi keinoksi korjata julkista taloutta ja saada velkaantuminen taittumaan. Valtionvarainministeriön työllisyyspaketissa esitettiin varttuneen …
Yrittäjien työtulovalinnat keskittyvät minimiin ja tasalukuihin
Aloittavien yrittäjien työtulot keskittyvät muutamaan lukuun. Näitä ovat YEL-minimi, työttömyysturvan alaraja ja niiden tuntumassa olevat tasaluvut sekä esimerkiksi 10 000, 15 000, 20 000 ja …
Kuinka koronakriisistä selvitään?
Suomen koronakriisin lähtölaukaus oli Pohjois-Italian hiihtokeskuksista meille levinnyt eurooppalainen koronaepidemia. Hiihtokeskukset olivat täynnä turisteja, jotka kotiin palattuaan nopeasti …