Mikä A1-todistus on
A1-todistus osoittaa, minkä maan sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelevä henkilö kuuluu ja mihin maahan hänestä maksetaan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut. Suomesta myönnetty A1-todistus osoittaa siten, että henkilö kuuluu Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelyn ajan.
A1-todistuksella ratkaistaan ulkomailla työskentelevän henkilön koko sosiaaliturva, joten todistusta pitää aina hakea. Suomessa A1-todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta (ETK). Todistus on maksuton, ja sen saa suomeksi tai ruotsiksi.
A1-todistuksen tarvitsee työntekijä, yrittäjä, apurahansaaja sekä virkamies. Joissakin tilanteissa sen tarvitsee myös merenkulkija sekä lentohenkilöstöön kuuluva. A1-todistus on aina henkilökohtainen ja siksi se tulee hakea jokaiselle ulkomailla työskentelevälle henkilölle erikseen.
Milloin A1-todistus tarvitaan?
A1-todistus tarvitaan ja tulee hakea silloin, kun tilapäisesti EU-maassa työskentelevä halutaan vakuuttaa Suomen sosiaaliturvassa tai työntekijä työskentelee kahdessa tai useassa EU-maassa. Esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Työnantaja lähettää työntekijän tilapäiselle ulkomaantyön komennukselle eli henkilö on niin sanottu lähetetty työntekijä.
- Työntekijä tekee suomalaiselle työnantajalle tilapäisesti etätyötä ulkomailla.
- Työntekijä työskentelee säännöllisesti kahdessa tai useassa maassa, esimerkiksi tekee työ-, asennus-, projekti- tai kokousmatkoja ulkomaille.
- Yrittäjä työskentelee tilapäisesti ulkomailla, esimerkiksi lähtee etätöihin tai työmatkalle.
Usein kysyttyjä kysymyksiä A1-todistuksesta
A1-todistus tai sitä vastaava todistus tarvitaan osoittamaan Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen EU- ja sosiaaliturvasopimusmaassa työskennellessä. Ilman A1-todistusta ulkomailla työskentelevä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Ilman A1-todistusta ulkomaisella viranomaisella on oikeus vaatia lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja maksettavaksi työskentelymaassa.
Suomesta myönnetyn A1-todistuksen perusteella työnantaja tai yrittäjä maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Todistuksen voimassaoloaikana lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei saa eikä tarvitse maksaa muualle kuin Suomeen.
A1-todistus tulee näyttää tarvittaessa, esimerkiksi Suomessa tai ulkomailla toiselle viranomaiselle tai työnantajalle. A1-todistusta voidaan vaatia myös ennen työkohteeseen pääsyä.
Jos ulkomailla työskentelevä sairastuu tai hänelle sattuu tapaturma, A1-todistus nopeuttaa etuuksien ja korvausten saamista.
A1-todistus tulee hakea henkilölle, joka työskentelee EU- tai ETA-maassa, Sveitsissä tai Isossa-Britanniassa. Sosiaaliturvasopimusmaassa työskentelevälle haetaan A1-todistusta vastaava todistus. Kaikkiin maihin todistusta kuitenkin haetaan samalla sähköisellä A1-hakemuksella.
EU-mailla tarkoitetaan:
- EU-maita: Belgia, Bulgaria, Espanja, Alankomaat, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.
- ETA-maita: Islanti, Liechtenstein ja Norja.
- Sveitsiä ja Isoa-Britanniaa.
Sosiaaliturvasopimusmaat:
- Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja USA.
Sosiaaliturvasopimusmaihin annettavat todistukset ovat nimeltään: Australia AUS/FI 1, Chile CL/FI 1, Etelä-Korea KR/FI 1, Intia IN/FI 1, Israel ISR/FI 1, Japani JP/FI 1 tai JP/FI 8. Kanada CAN/FI 1, Kiina CN/FI 1, Quebec Q/FI 1, Yhdysvallat USA/FI 1A.
Muut maat, ns. sopimuksettomat maat:
- Muita maita eli niin sanottuja sopimuksettomia maita ovat kaikki muut kuin edellä mainitut maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia ja Etelä-Afrikka.
Näihin maihin ei myönnetä Eläketurvakeskuksesta A1-todistusta. Sopimuksettomiin maihin töihin lähtevästä tulee tehdä ilmoitus Kelaan.
Työnantaja hakee A1-todistusta työntekijälle. Yrittäjä ja apurahansaaja hakevat todistusta itse. Jos työntekijällä on useita työnantajia, työntekijä hakee todistusta itse.
Kun ulkomaantyöskentely on selvillä, hae A1-todistusta Eläketurvakeskuksen sähköisestä asiointipalvelusta. A1-todistusta on hyvä hakea ennen ulkomaantyöskentelyn alkua, jotta ulkomailla työskentelevän sosiaaliturva on selvä ajoissa. Todistusta voi hakea kuitenkin enintään 6 kuukautta etukäteen.
A1-todistuksen voi tarvittaessa hakea myös jälkikäteen, jos sitä ei ole haettu ennen ulkomaantyön alkamista. Huomioi kuitenkin, että jos lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja on jo maksettu toiseen maahan, A1-todistuksen saamisen edellytykset eivät välttämättä täyty.
Lue lisää ETK.fi:ssä:
- A1-todistuksen hakeminen
A1-todistusta koskevissa säännöksissä ei ole alarajaa sille, kuinka lyhyille ulkomaanjaksoille A1-todistus tulee tai ei tule hakea. Tietyillä aloilla, esimerkiksi rakennusalalla, A1-todistusta voidaan edellyttää työskentelymaassa jo ensimmäisestä päivästä, eikä työmaalle välttämättä pääse ilman todistusta.
Yksittäiselle ja lyhyelle, muutaman päivän ulkomaan kokous-, työ- tai virkamatkalle, joka tehdään suomalaisen työnantajan palveluksessa, ei ole välttämätöntä hakea A1-todistusta, ellei työskentelymaa sitä edellytä. Jos olet epävarma edellyttääkö toinen maa A1-todistusta, sen voi kuitenkin aina hakea työmatkan kestosta riippumatta.
Toistuvasti työmatkoja eri EU-maihin tekevälle henkilölle voi hakea yhden A1-todistuksen, joka kattaa kaikki työskentelymaat. Tällöin jokaista lyhyttä työmatkaa varten ei tarvitse hakea erillistä todistusta.
A1-todistus voidaan hakea ja myöntää myös jälkikäteen, myös siinä tapauksessa, että työskentely ulkomailla on jo päättynyt.
Esimerkki: Suomalaisen työntekijän työtehtäviin kuuluu säännölliset muutaman päivän työmatkat eri EU-maihin. Lisäksi työntekijä tekee vuoden aikana kaksi kahden viikon etätyöjaksoa loma-asunnoltaan Espanjasta käsin.
Työnantaja hakee työntekijälle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta. Todistus voidaan myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan, ja sama todistus kattaa tänä aikana kaikki työntekijän eri EU-maissa tekemät työmatkat sekä etätyöjaksot. Todistusta haettaessa ei tarvitse olla tiedossa tarkkoja työskentelymaita tai -aikoja, vaan hakemukselle riittää ne maat, jotka sillä hetkellä ovat tiedossa.
Lue lisää ETK.fi:ssä:
- Ulkomaantyön vakuuttaminen
A1-todistus myönnetään aina määräajaksi. A1-todistuksen kestoon vaikuttaa se, tehdäänkö työtä yhdessä maassa tilapäisesti vai säännöllisesti kahdessa tai useassa EU-maassa. A1-todistus myönnetään vain, jos edellytykset sen saamiseksi täyttyvät.
Yhdessä maassa työskennellessä todistuksen saamisen ja Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen enimmäisaika on työskentelymaasta riippuen 2–5 vuotta kutakin maata kohden. Tarkemmat maakohtaiset aikarajat löydät osiosta Ulkomaantyön vakuuttaminen.
Jos työskentelyä on säännöllisesti useassa EU-maassa, A1-todistuksen saamiselle ei ole enimmäisaikaa. Tällöin A1-todistus voidaan myöntää niin pitkäksi ajaksi kuin työskentely useissa EU-maissa kestää, jos edellytykset todistuksen saamiseksi ovat olemassa.
A1-todistus myönnetään kuitenkin aina määräajaksi, enintään 2 vuodeksi kerrallaan. Jos työ ulkomailla sen jälkeen jatkuu, tulee todistusta hakea uudestaan. Useassa EU-maassa työskentelevän todistus koskee kaikissa EU-maissa työskentelyä sinä aikana, kun todistus on voimassa.
Virkamiehille A1-todistus myönnetään yleensä 3 vuodeksi kerrallaan ja todistukselle tulee hakea jatkoa, jos työskentely ulkomailla jatkuu.
Myös lentohenkilöstölle ja merenkulkijoille myönnetään A1-todistus aina määräajaksi, enintään 2 vuodeksi kerrallaan. Näiden henkilöryhmien osalta todistukselle on mahdollista saada hakemalla jatkoa 2 vuotta kerrallaan, jos edellytykset edelleen täyttyvät.
A1-todistusta ei voi saada, jos työskentely ulkomailla on pysyvää tai A1-todistuksen saamisen edellytykset eivät muuten täyty.
Lue lisää ETK.fi:ssä:
- Ulkomaantyön vakuuttaminen
Jos A1-todistusta ei ole haettu tai saatu ulkomailla työskentelyä varten
- ulkomaisella viranomaisella on oikeus periä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja maksettavaksi työskentelymaassa
- lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei voi maksaa Suomeen
- ulkomailla työskentelevä ei kuulu Suomen sosiaaliturvaan.
Ilman A1-todistusta
- työstä ei kerry työeläkettä Suomeen
- ulkomailla työskentelevä ei voi saada Kelan etuuksia tai korvauksia Suomesta (esim. jos hän sairastuu ulkomailla tai hänelle sattuu tapaturma)
- eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) ei ole voimassa.
Jos A1-todistusta ei ole, tulee työntekijän tai yrittäjän sosiaaliturva järjestää työskentelymaassa. Tällöin työnantajan tai yrittäjän tulee maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut työskentelymaahan sen maan edellytysten mukaisesti.
A1-todistus on edellytys sille, että ulkomailla työskentelevän eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) voi olla voimassa. Vaikka henkilöllä olisi Kelan aiemmin esimerkiksi ulkomaan lomamatkaa varten myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti, henkilön sosiaaliturva tulee ratkaista A1-todistuksella ulkomaan työn alkaessa. A1-todistus mahdollistaa myös sen, että Kela voi maksaa etuuksia ulkomaille. Huomaa, että sairaanhoitokortti tai matkavakuutus eivät korvaa A1-todistusta.
Tutustu A1-todistukseen
Katso, miltä A1-todistus näyttää ja mitä tietoja siinä on.