A1-todistuksellä työntekijä ja yrittäjä osoittaa kuuluvansa Suomen sosiaaliturvaan ulkomailla työskentelyn aikana ja että lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan Suomeen. Ilman A1-todistusta ulkomailla työskentelevä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan eikä lakisääteisiä vakuutusmaksuja saa maksaa Suomeen.  

A1-todistusta tulee aina hakea. Suomessa A1-todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta (ETK). Todistus on maksuton, ja sen saa suomeksi tai ruotsiksi. 

A1-todistuksen tarvitsee:

  • Ulkomailla Suomeen etätöitä tekevä  
  • Säännöllisesti kahdessa tai useammassa maassa esim. työ, asennus-, projekti-, kokous- tai liikematkoilla kävijä 
  • Ulkomaan työkomennukselle lähtevä 

Todistuksen em. tilanteissa tarvitsee sekä työntekijä, yrittäjä, apurahansaaja että virkamies. Joissakin tilanteissa sitä tarvitsee myös merenkulkija sekä lentohenkilöstö.  

A1-todistus on edellytys myös sille, että ulkomailla työskentelevän eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) voi olla voimassa ja mahdollistaa myös sen, että Kela voi maksaa etuuksia ulkomaille. Huomaa, että sairaanhoitokortti tai matkavakuutus ei korvaa A1-todistusta. 

Usein kysyttyjä kysymyksiä A1-todistuksesta 

A1-todistus tarvitaan osoittamaan Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen ulkomailla työskennellessä. Ilman A1-todistusta ulkomailla työskentelevä ei voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan. 

A1-todistuksen perusteella työnantajan ja yrittäjän tulee maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Todistuksen voimassaoloaikana lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei saa maksaa muualle kuin Suomeen. 

A1-todistus tulee näyttää tarvittaessa, esimerkiksi Suomessa tai ulkomailla toiselle viranomaiselle tai työnantajalle. A1-todistusta voidaan vaatia esimerkiksi ennen työkohteeseen pääsyä. 

Ilman A1-todistusta ulkomaisella viranomaisella on oikeus vaatia lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja maksettavaksi työskentelymaassa. 

Jos ulkomailla työskentelevä sairastuu tai hänelle sattuu tapaturma, A1-todistus nopeuttaa etuuksien ja korvausten saamista. 

A1-todistus haetaan, kun työskennellään EU/ETA-maissa, Sveitsissä ja Isossa-Britanniassa. A1-todistusta ei käytetä työskenneltäessä sosiaaliturvasopimusmaissa, vaan näissä maissa työskentelevälle on omat todistukset. Kaikkiin maihin todistusta kuitenkin haetaan samalla A1-hakemuslomakkeella.  

EU-maat 

EU-maat: Belgia, Bulgaria, Espanja, Alankomaat, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro. 

ETA-maat: Islanti, Liechtenstein ja Norja. 

Sekä: Sveitsi ja Iso-Britannia. 

Sosiaaliturvasopimusmaat 

Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja USA. 

Muut maat, ns. sopimuksettomat maat 

Muita maita ovat muut kuin edellä mainitut maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia tai Etelä-Afrikka. 

A1-todistusta koskevissa säännöksissä ei ole alarajaa sille, kuinka lyhyille ulkomaanjaksoille A1-todistus tulee tai ei tule hakea. Tietyillä aloilla, esim. rakennusalalla, A1-todistusta voidaan edellyttää jo ensimmäisestä päivästä, eikä työmaalle pääse ilman todistusta.  

Yksittäiselle lyhyelle kokous-, työ- ja virkamatkalle A1-todistusta ei kuitenkaan ole välttämätöntä hakea, ellei ole tiedossa, että vastaanottajamaa sitä edellyttää . 

A1-todistus voidaan hakea ja myöntää myös jälkikäteen, myös siinä tapauksessa, että työskentely ulkomailla on jo päättynyt.  

Yhdessä maassa työskennellessä todistuksen saamisen ja Suomen sosiaaliturvaan kuulumisen enimmäisaika on 2–5 vuotta maasta riippuen (katso tarkemmin maakohtaiset aikarajat eri maissa.) 

Jos työskentelyä on säännöllisesti Suomen lisäksi yhdessä tai useammassa maassa, A1-todistuksen saamiselle ei ole enimmäisajaa, eli todistus voidaan myöntää niin pitkäksi ajaksi kuin työskentely useissa maissa kestää.  

A1-todistus myönnetään kaikissa tilanteissa kuitenkin aina määräajaksi. Todistus haetaan ja myönnetään sille ajalle, kun työskentely ulkomailla kestää, enintään kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Jos työ ulkomailla sen jälkeen jatkuu, tulee todistusta hakea uudestaan. 

Useassa maassa työskentelevän todistus koskee kaikissa maissa työskentelyä sinä aikana, kun todistus on voimassa. 

A1-todistusta ei voi saada, jos työskentelee pysyvästi toisessa EU-maassa tai A1-todistuksen saamisen edellytykset eivät muuten täyty. 

Esimerkki: Suomalaisen työnantajan työntekijän työhön kuuluu säännöllisesti muutaman päivän työmatkoja eri EU-maissa. Sen lisäksi työntekijä tekee vuoden aikana kaksi kertaa kahden viikon etätyöjakson loma-asunnoltaan Espanjasta käsin.  

Työnantaja hakee työntekijälle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta. Todistus voidaan myöntää kahdeksi vuodeksi kerrallaan ja sama todistus kattaa tänä aikana kaikki työntekijän ulkomaille tekemät työmatkat sekä etätyöjaksot. Tarkkoja työskentelymaita tai –aikoja ei tarvitse olla todistusta haettaessa tiedossa. 

A1-todistuksen saamisen edellytykset riippuvat siitä, onko kyse tilapäisestä työskentelyjaksosta yhdessä maassa, esimerkiksi työkomennuksesta tai etätyöskentelystä, vai työskennelläänkö säännöllisesti vuoden aikana kahdessa tai useassa maassa, esimerkiksi työ- tai projektimatkoilla.  

Voit lukea edellytyksistä tarkemmin: Ulkomaantyön vakuuttaminen –sivulta. 

 

Jos A1-todistusta ei ole ulkomailla työskentelyn aikana  

  • ulkomaisella viranomaisella on oikeus periä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja maksettavaksi työskentelymaassa  
  • lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei voi maksaa Suomeen eikä  
  • ulkomailla työskentelevä ei kuulu Suomen sosiaaliturvaan. 

Ilman A1-todistusta 

  • työstä ei kerry työeläkettä Suomeen 
  • ulkomailla työskentelevä ei voi saada Kelan etuuksia tai korvauksia Suomesta (esim. jos hän sairastuu ulkomailla tai sattuu tapaturma) 
  • eurooppalainen sairaanhoitokortti (EHIC) ei ole voimassa. 

Jos A1-todistusta ei ole, tulee työntekijän tai yrittäjän sosiaaliturva järjestää työskentelymaassa. Tällöin työnantajan tai yrittäjän tulee maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut työskentelymaahan sen maan edellytysten mukaisesti. 

A1-todistusta on hyvä hakea ennen ulkomaantyöskentelyn alkua, jotta ulkomailla työskentelevän sosiaaliturva on selvä ajoissa. Todistusta voi hakea kuitenkin enintään 6kk etukäteen.  

A1-todistuksen voi tarvittaessa hakea myös jälkikäteen, jos sitä ei ole haettu ennen ulkomaantyön alkamista. Huomioi kuitenkin, että jos lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja on jo maksettu toiseen maahan, ei A1-todistuksen saamisen edellytykset välttämättä täyty. 

Työntekijälle todistuksen hakee työnantaja, yrittäjä/apurahansaaja hakee todistusta itse. Jos työntekijällä on useita työnantajia, työntekijä hakee todistusta itse. 

Todistusta haetaan Eläketurvakeskukselta sähköisellä A1-hakemuslomakkeella. 

Painike vai Lue lisää A1-todistuksen hakemisesta: linkki hakemissivulle. 

Suomella on joidenkin maiden kanssa kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus. Näihin maihin haetaan todistusta, joka vastaa A1-todistusta, vaikka todistuksen nimi on eri. Todistusta haetaan samalla A1-hakemuslomakkeella kuin EU-maihinkin. 

 Muihin kuin EU- ja sosiaaliturvasopimusmaihin ei haeta eikä saada sosiaaliturvaa koskevaa todistusta Eläketurvakeskukselta. Näissä tilanteissa tulee olla yhteydessä Kelaan sekä selvittää lakisääteisten sosiaalivakuutusmaksujen maksaminen Suomessa ja ulkomailla. 

Tutustu A1-todistukseen

Katso, miltä A1-todistus näyttää ja mitä tietoja siinä on.

Näin luet A1-todistusta

Lue lisää ETK.fi:ssä:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging