A1-todistuksen hakeminen
Ulkomailla työskentelevän työntekijän ja yrittäjän sosiaaliturva pitää lähtökohtaisesti järjestää työskentelymaan sosiaaliturvalainsäädännön mukaan. Tällöin ulkomailla työskentelevän lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut maksetaan työskentelymaahan.
Ulkomailla tilapäisesti työskentelevä voi kuitenkin tietyin edellytyksin kuulua Suomen sosiaaliturvaan. Tilapäistä työtä ulkomailla voi olla esimerkiksi työkomennus, työmatka tai etätyö. Jotta ulkomailla työskentelevä voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan, hänellä täytyy olla todistus osoitukseksi Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta.
EU- ja ETA-maassa, Sveitsissä, Isossa-Britanniassa sekä sosiaaliturvasopimusmaassa tilapäisesti työskentelevä tarvitsee A1-todistuksen tai sitä vastaavan todistuksen. Todistus on maksuton ja sitä haetaan Eläketurvakeskuksesta (ETK).
Todistuksen tarvitsee työntekijä, yrittäjä, virkamies, apurahansaaja, merenkulkija sekä lentohenkilöstöön kuuluva, joka halutaan vakuuttaa Suomen sosiaaliturvassa ulkomaantyön aikana.
1. Selvitä ennen A1-todistuksen hakemista
Ennen A1-todistuksen hakemista on hyvä tutustua siihen, mikä on A1-todistus, millä edellytyksillä ulkomaantyön aikana voi kuulua Suomen sosiaaliturvaan ja mille ajalle A1-todistuksen voi saada. Tutustu myös vakuutuspalkan määrittämiseen ulkomaantyön ajalle.
A1-todistusta haetaan Eläketurvakeskuksesta samalla sähköisellä hakemuksella EU-maihin sekä maihin, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus. Muihin, niin sanottuihin sopimuksettomiin, maihin todistusta ei voi saada.
EU-maat
EU-maihin myönnetään A1-todistus. EU-mailla tarkoitetaan:
- EU-maita: Belgia, Bulgaria, Espanja, Alankomaat, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.
- ETA-maita: Islanti, Liechtenstein ja Norja.
- Sveitsiä ja Isoa-Britanniaa.
Sosiaaliturvasopimusmaat
Sosiaaliturvasopimusmaihin tilapäisesti töihin lähtevälle myönnetään hakemuksesta A1-todistusta vastaava todistus osoitukseksi Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta. Sosiaaliturvasopimusmaat ja todistuksen nimi:
- Australia AUS/FI 1
- Chile CL/FI 1
- Etelä-Korea KR/FI 1
- Intia IN/FI 1
- Israel ISR/FI 1
- Japani JP/FI 1 tai JP/FI 8
- Kanada CAN/FI 1
- Kiina CN/FI 1
- Quebec Q/FI 1
- Yhdysvallat USA/FI 1A
Sopimuksettomat maat
Niin sanottuihin sopimuksettomiin maihin todistusta ei voi saada. Sopimuksettomia maita ovat muut kuin edellä mainitut maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia tai Etelä-Afrikka.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
- Mikä A1-todistus on
- Ulkomaantyön vakuuttaminen, edellytykset A1-todistuksen saamiseksi
- Sosiaalivakuutusmaksut ja vakuutuspalkka
2. Hae A1-todistusta asiointipalvelussa
Yleensä työnantaja hakee A1-todistusta työntekijälleen. Työntekijä voi kuitenkin hakea todistusta itse, jos hänellä on useita työnantajia. Yrittäjä ja apurahansaaja hakevat todistusta itse.
Hae A1-todistusta Eläketurvakeskuksen sähköisessä asiointipalvelussa heti, kun tiedät tulevasta ulkomaantyöstä, kuitenkin aikaisintaan 6 kuukautta ennen ulkomaille lähtöä. Todistusta voi tarvittaessa hakea myös takautuvasti jo alkaneelle tai päättyneelle ulkomaan työskentelylle.
Todistuksen hakeminen ennalta on tärkeää, jotta on selvää, minkä maan sosiaaliturvaan ulkomaille lähtevä kuuluu ja mihin maahan tulee maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut ulkomaantyön aikana. Todistus voi olla myös edellytys työkohteeseen pääsemiseksi ulkomailla.
Hae todistusta sille ajalle, jonka ulkomaantyö kestää.
Sähköisen asiointipalvelun käyttö edellyttää tunnistautumista Suomi.fi-palvelussa. Tunnistautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.
Asiointipalveluun ei voi kirjautua ulkomaalaisilla tunnistustavoilla eli yleiseurooppalaisilla tunnistustavoilla tai Finnish Authenticator -sovelluksella.
Jotta työnantajan edustaja voi hakea yrityksen työntekijälle A1-todistusta ja hoitaa ulkomaantyön vakuuttamisen asioita, hänellä tulee olla siihen tarvittavat oikeudet tai valtuutus.
Sähköinen hakeminen ei onnistu, jos ulkomailla työskentelevällä henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
Sähköinen hakeminen ei onnistu, jos
- ulkomailla työskentelevällä henkilöllä ei ole suomalaista henkilötunnusta
- työnantajalla ei ole Suomi.fi-valtuuksia
- hakijalla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia.
Voit tällöin hakea A1-todistusta pdf-muotoisella hakemuslomakkeella. Jos haet todistusta toisen yrityksen puolesta, lähetä hakemuksen liitteenä valtakirja, joka on annettu ulkomailla työskentelyyn liittyvien sosiaaliturva-asioiden hoitamiseen
Lähetä hakemus Eläketurvakeskukseen postitse (postiosoite: Eläketurvakeskus, 00065 ELÄKETURVAKESKUS). Jos haet todistusta itsellesi, voit toimittaa hakemuksen myös Suomi.fi-viestin liitteenä.
Aiheesta muualla:
Samalla sähköisen asiointipalvelun hakemuksella haet kaikkia näitä todistuksia:
- A1-todistusta EU- ja ETA-maihin sekä Isoon-Britanniaan ja Sveitsiin.
- A1-todistusta vastaavaa todistusta sosiaaliturvasopimusmaihin.
- Poikkeuslupaa, jos työskentely EU-maassa kestää yli 2 vuotta.
- Pidennystä, jos työskentely kestää tietyissä sosiaaliturvasopimusmaissa pidempään kuin 5 vuotta.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
Jos todistusta haetaan useassa maassa säännöllisesti työskentelevälle, työ voi olla määräaikaista tai jatkuvaa. Todistus voidaan kuitenkin myöntää aina määräajaksi, enintään 2 vuodeksi kerrallaan. Todistus kattaa sen voimassaoloaikana kaikki ulkomailla tehdyt työt, esimerkiksi työmatkat eri EU-maissa.
Hae A1-todistusta sähköisessä asiointipalvelussa. Hakemus ohjaa täyttämisessä. Kiinnitä hakemuksella huomiota erityisesti seuraaviin kohtiin:
- Hakemuksessa kysytään, onko työskentely ulkomailla määräaikaista vaiko jatkuuko se toistaiseksi. Jos olet hakemassa todistusta henkilölle, jonka työnkuvaan kuuluu työskentely useissa maissa esimerkiksi siten, että hän tekee pääasiassa työtä Suomessa ja käy säännöllisesti työmatkoilla useissa maissa, valitse vaihtoehto toistaiseksi jatkuvaa.
- Hakemuksessa kysytään, työskenteleekö henkilö haettuna aikana fyysisesti myös Suomessa. Lisäksi kysytään kaikkia niitä maita, joissa on sovittua tai suunniteltua työskentelyä vuoden aikana. Jos kyseessä on EU-maa, tarkkoja ulkomaantyön alkamis- ja päättymisaikoja ei tarvita. Ilmoita hakemuksessa ensimmäisen ulkomaantyöskentelyn ajankohta. Jos työskentelymaiden joukossa on maita, joiden kanssa Suomella on sosiaaliturvasopimus, ilmoita kunkin maan osalta tarkka työskentelyn alkamis- ja päättymispäivä. Jos EU-maita tulee myöhemmin lisää, niitä ei tarvitse ilmoittaa ETK:lle eikä niitä varten tarvitse hakea uutta A1-todistusta. Jos sosiaaliturvasopimusmaita tulee lisää, tee uusi hakemus.
- Hakemuksessa kysytään, miten fyysinen työskentely jakautuu ilmoitettujen työskentelymaiden kesken. Arvio tulevan vuoden osalta riittää. Huomioi, että myös Suomessa tehtävän työn osuus tulee arvioida. Arviota työn jakautumisesta kysytään prosentteina. Jos työskentelyyn jakautumiseen eri maiden kesken tulee muutoksia, ilmoita niistä ETK:lle vain, jos henkilön asuinmaassaan tekemän työn osuus muutu pysyvästi tai merkittävästi. Työn osuus henkilön asuinmaassa vaikuttaa siihen, voidaanko todistus myöntää Suomessa.
- Hakemuksessa kysytään, missä maassa henkilö sekä hänen perheensä asuu hakemuksella mainittuna aikana. Jos työnantaja hakee todistusta työntekijälleen, on työnantajan kysyttävä nämä tiedot ennalta työntekijältään. Se, mikä on työntekijän tai yrittäjän vakituinen asuinmaa, vaikuttaa siihen, voidaanko todistus myöntää Suomessa.
Aiheesta muualla:
3. Odota ratkaisua
Suurin osa sähköisessä asiointipalvelussa haetuista todistushakemuksista voidaan myöntää samana päivänä kuin sitä on haettu. Tämä edellyttää, että hakemus on pystytty käsittelemään automaattisella ratkaisumenettelyllä. Käsittelyaika on pidempi, jos hakemus vaatii lisäselvittelyä tai yhteydenottoa esimerkiksi työnantajaan tai työskentelymaan viranomaiseen.
Olemme hakijaan yhteydessä, jos tarvitsemme lisätietoja hakemuksen ratkaisemiseksi.
Käsittelyn etenemistä voi seurata Eläketurvakeskuksen sähköisessä asiointipalvelussa.
Kiirehdimme hakemuksia ainoastaan, jos asialle on painavia perusteita. Perusteeksi tulee toimittaa ulkomaisen tahon antama selvitys siitä, että työnteko tai palkanmaksu estyy ilman A1-todistusta. Kiirehtimispyynnön voi toimittaa sähköpostilla: ulkomaanasiat(at)etk.fi.
Ennen kiirehtimispyynnön tekemistä kannattaa selvittää riittäisikö A1-todistusta vaativalle taholle todistus hakemuksen vireilläolosta. Vireilläolotodistus on englanninkielinen, ja sen voi ladata ja tulostaa itse Eläketurvakeskuksen sähköisestä asiointipalvelusta.
4. Näin saat tiedon A1-todistuksesta
Kun hakemus on käsitelty, lähetämme siitä tiedon asianosaisille.
Työnantaja saa Eläketurvakeskukselta sähköpostin, kun A1-todistus ja saatekirje ovat ladattavissa sähköisestä asiointipalvelusta. Sähköpostissa mainitaan asiaID, jolla työnantaja voi hakea myönnetyn todistuksen tiedot asiointipalvelusta. Todistus ja saatekirje lähetetään työnantajalle myös postitse, jos työnantaja on valinnut asiakirjojen postittamisen paperisena.
Työntekijä tai yrittäjä saa tiedon valmiista A1-todistuksesta Suomi.fi- viestit palvelun kautta. Jos henkilö on ottanut Suomi.fi viestit käyttöönsä, hän saa sähköpostilla tiedon todistuksesta. Sähköpostin lähettäjä on Suomi.fi. A1-todistus on ladattavissa Suomi.fi-viestipalvelussa. Jos henkilöllä ei ole Suomi.fi-viestejä käytössään, hän saa asiakirjat postitse.
Eläketurvakeskuksen asiointipalveluun on pääsy sekä yrittäjällä, työntekijällä että työnantajalla, jos asioinnin valtuutukset ovat kunnossa.
Asiointipalvelusta näkyy, onko todistus myönnetty vai hylätty. Vain myönnetyt todistukset ovat ladattavissa. Hylkäävät päätökset lähetetään postitse.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
- Lisätietoa asiointipalvelusta ja valtuuksista
Jos A1-todistusta ei voida myöntää, Eläketurvakeskus antaa hakijalle hylkäävän päätöksen. Lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja, esimerkiksi työeläkevakuutusmaksuja, ei voi tällöin maksaa Suomeen.
Toimi näin, jos A1-todistusta ei ole myönnetty:
- Ota yhteys ulkomaan viranomaiseen, jonka yhteystiedot sait hylkäävän päätöksen yhteydessä.
- Maksa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut siihen maahan, jonka lainsäädäntöä henkilöön tulee soveltaa ja kyseisen maan sääntöjen mukaisesti.
- Jos olet jo maksanut henkilön ulkomaantyön ajalta lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja Suomeen, ota yhteyttä niihin tahoihin, joihin olet maksuja maksanut (esimerkiksi työeläkevakuutusyhtiö).
- Jos olet ilmoittanut ulkomaantyön aikaisia palkkoja jo tulorekisteriin, muista korjata tulorekisteri-ilmoitukset takautuvasti.
- Voit halutessasi valittaa Eläketurvakeskuksen antamista päätöksistä Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan. Tarkemmat valitusohjeet sait hylkäävän päätöksen yhteydessä.
Jos työntekijä tai yrittäjä työskentelee kahdessa tai useassa EU-maassa ja hänen vakituinen asuinmaansa on muu kuin Suomi, Eläketurvakeskus siirtää A1-hakemuksen asuinmaan viranomaisen ratkaistavaksi. Asuinmaa ratkaisee aina henkilön sosiaaliturvan usean maan työskentelytilanteissa.
Esimerkiksi jos työntekijä työskentelee suomalaiselle työnantajalle Suomessa ja Espanjassa ja muuttaa pysyvästi perheineen Espanjaan, Eläketurvakeskus siirtää saamansa A1-todistushakemuksen Espanjaan. Espanjan viranomainen ratkaisee sen, sovelletaanko työntekijään Suomen vai Espanjan sosiaaliturvaa.
5. Toimi näin saatuasi A1-todistuksen
A1-todistus tulee esittää tarvittaessa, jos esimerkiksi viranomainen sitä Suomessa tai ulkomailla pyytää. Kela saa automaattisesti tiedon Eläketurvakeskuksen ratkaisusta ja myönnetystä A1-todistuksesta.
A1-todistus pitää toimittaa tarvittaessa myös ulkomaiselle työnantajalle, joka voi vaatia A1-todistusta ennen työkohteeseen pääsyä. Jos sinulla on useita työnantajia ja olet hakenut todistuksen itse, toimita tieto todistuksesta kaikille työnantajillesi. A1-todistuksen perusteella työnantaja tai työnantajat maksavat sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.
Jos olet yrittäjä tai freelancer, toimita tarvittaessa kopio todistuksesta työn tilaajalle tai muulle taholle.
Kun A1-todistus on myönnetty, Kela lähettää eurooppalaisen sairaanhoitokortin ilman erillistä hakemusta.
Eurooppalainen sairaanhoitokortti tai matkavakuutus ei korvaa A1-todistusta. A1-todistus on eurooppalaisen sairaanhoitokortin ja matkavakuutuksen voimassaolon edellytys silloin, kun kyseessä on ulkomaan työskentely.
Aiheesta muualla:
- Jos työntekijä tai yrittäjä lähtee työskentelemään muuhun kuin EU- ja ETA-maahan, Isoon-Britanniaan, Sveitsiin tai maihin, joiden kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus. Etelä-Koreaan, Intiaan, Japaniin tai Kiinaan lähetetyn työntekijän on tehtävä oma ilmoitus Kelaan.
- Jos tarvitset ulkomaantyön aikana sosiaaliturvaetuuksia.
- Jos perheenjäsen lähtee mukaan ulkomaille.
Aiheesta muualla:
6. Ilmoita muutoksista ulkomaantyössä
Eläketurvakeskus myöntää A1-todistuksen aina määräajaksi. Jos ulkomaantyöhön liittyvät olosuhteet muuttuvat todistuksen voimassaoloaikana, ilmoita muutoksista Eläketurvakeskuksen asiointipalvelussa. Muutosilmoituksen voi tehdä työnantaja, työntekijä tai yrittäjä.
Jos olet epävarma siitä, pitääkö sinun ilmoittaa muutoksesta tai hakea uutta todistusta, ole yhteydessä asiakaspalveluumme.
Ilmoita asiointipalvelussa, jos
- ulkomailla työskentely keskeytyy lomautuksen, sairauden tai palkattoman vapaan, perhevapaan, vuorotteluvapaan tai muun vastaavan vapaan vuoksi
- työ ulkomailla keskeytyy tai paluu Suomeen on yli 30 päivää ennen todistuksen voimassaolon päättymistä
- työ ulkomailla pidentyy alle 30 päivää suunnitellusta
- työsuhde päättyy
- työnantaja vaihtuu
- ulkomaantyön aikana alkaa uusi, rinnakkainen työsuhde tai yrittäjätoiminta.
Jos ulkomaantyö jatkuu yli 30 päivää A1-todistuksen umpeutumisen jälkeen, hae uutta A1-todistusta. Jos olet hakenut todistuksen sähköisen asiointipalvelun kautta, voit käyttää palvelun esitäyttämää jatkohakemusta.
Ilmoita asiointipalvelussa, jos
- työntekijä tai yrittäjä muuttaa pysyvästi ulkomaille
- lentohenkilökuntaan kuuluvalla kotiasema vaihtuu
- usean maan työskentelytilanteessa asuinmaa vaihtuu
- usean maan työskentelytilanteessa työntekijä lähtee töihin muuhun kuin EU-maahan.
Ilmoita asiointipalvelussa myös, jos asuinmaan työskentelymäärä muuttuu usean maan työskentelytilanteessa.
Jos sinulla on jo voimassa oleva A1-todistus useassa EU-maassa työskentelyä varten, Eläketurvakeskukselle ei tarvitse ilmoittaa, jos jokin työskentelymaista vaihtuu, ellei joku maa vaadi todistuksen täydentämistä.
Sosiaalivakuutusmaksut kansainvälisissä työskentelytilanteissa
Eläketurvakeskuksen verkkopalvelussa työnantaja voi selvittää, mitä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava kansainvälisissä työskentelytilanteissa. Palvelu antaa tietoa Suomeen maksettavista maksuista maakohtaisesti.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
- Tietoa ETK:n asiointipalvelusta ja palveluun vaadittavista valtuuksista
- Automaattikäsittely A1-todistuksen hakemisessa
- Käsittelyajat