Työntekijä Suomeen
Työnantajan tulee vakuuttaa Suomessa työskentelevä työntekijä Suomessa. Suomessa tehtävä työ ja työntekijä vakuutetaan Suomessa riippumatta työnantajan kotipaikasta, työntekijän kansalaisuudesta tai siitä, mistä maasta työntekijä Suomeen tulee. Suomessa vakuuttaminen tarkoittaa, että työnantaja ottaa työntekijälle kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomesta.
Jos työntekijä työskentelee Suomessa tilapäisesti ulkomaisen työnantajan lähettämänä työntekijänä, hänet voidaan tietyin edellytyksin vakuuttaa lähtömaassaan. EU-maasta tulevalla lähetetyllä työntekijällä on oltava A1-todistus osoituksena lähtömaan sosiaaliturvaan kuulumisesta.
Näin vakuutat työntekijän Suomessa
Työnantajan tulee ottaa Suomessa työskentelevälle ulkomaiselle työntekijälle kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomesta. Työnantajan pitää olla yhteydessä suomalaisiin vakuutusyhtiöihin vakuutusten hoitamiseksi.
Suomen lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut ja ohjeet vakuutusten ottamiseksi löydät Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa -sivulta.
Eläketurvakeskuksen verkkopalvelussa voit myös selvittää, mitä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja Suomessa työskentelevästä työntekijästä on maksettava.
Työnantajan ei tarvitse ilmoittaa Kelaan ulkomaisen työntekijän työn alkamisesta Suomessa. Vastuu kela-asioiden hoitamisesta on työntekijällä itsellään.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
- Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa
Aiheesta muualla:
Esimerkkejä ulkomaisen työntekijän vakuuttamisesta
Tutustu esimerkkien kautta ulkomailta Suomeen tulevan työntekijän erilaisiin vakuuttamistilanteisiin.
Työnantajan tulee vakuuttaa Suomessa työtä tekevä työntekijä Suomen sosiaaliturvaan riippumatta työntekijän kansalaisuudesta, lähtömaasta tai työn ajallisesta kestosta.
Esimerkki A: Suomalainen yritys palkkaa työntekijän Puolasta. Työntekijä asuu vakituisesti Puolassa, mutta työskentelee ainoastaan Suomessa.
Koska työntekijä tulee Suomeen töihin suomalaisen yrityksen palvelukseen, työnantaja maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut työntekijästä Suomeen, samalla tavalla kuin suomalaisistakin työntekijöistä. Työntekijän asuinmaalla ei ole merkitystä, sillä kaikki työ tehdään vain Suomessa. Työntekijälle karttuu muun muassa työeläke Suomeen.
Työnantajan kannattaa aina varmistaa ulkomaiselta työntekijältään, työskenteleekö hän myös jossain toisessa maassa, esimerkiksi asuinmaassaan. Jos työntekijä työskentelee myös toisessa maassa, voi työnantaja joutua maksamaan lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomen sijaan jonnekin muualle.
Esimerkki B: Työntekijä asuu Virossa ja käy Suomessa töissä. Hänellä on suomalainen työnantaja. Työntekijä viettää viikot Suomessa ja viikonloput Virossa. Koska työntekijä työskentelee vain Suomessa, työnantaja maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut työntekijästä Suomeen.
Suomessa toimivan yrityksen, vaikka kyseessä olisi ulkomainen yritys, tulee maksaa Suomessa työskentelevistä työntekijöistä kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen silloin, kun työtä tehdään Suomessa.
Esimerkki: Ruotsalainen yritys perustaa sivuliikkeen Suomeen. Työntekijät työskentelevät yrityksen palveluksessa Suomen työmailla. Ruotsalainen yritys maksaa Suomen sivuliikkeen työntekijöistä lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.
Myös turvapaikanhakijoihin soveltuu samat lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja koskevat säännöt. Työnantajan on vakuutettava Suomessa työskentelevä turvapaikanhakija Suomessa, jos vakuuttamisen edellytykset täyttyvät. Työntekijä vakuutetaan Suomessa, vaikka turvapaikanhakija ei olisi saanut vielä myönteistä oleskelulupapäätöstä. Myöskään henkilötunnuksen puuttuminen ei ole este vakuuttamiselle.
Suomeen maksettuja työeläkevakuutusmaksuja tai kertynyttä työeläkettä ei anneta työntekijälle mukaan hänen muuttaessa pois Suomesta. Työntekijän on muistettava hakea eläkettä itse. Työeläke maksetaan Suomesta mihin tahansa maailman maahan.
Työeläke.fi-sivulle on koottu suomeksi, ruotsiksi, englanniksi, viroksi ja venäjäksi tietoa työeläkkeistä, myös ulkomailta Suomeen tulevan näkökulmasta. Myös omasta työeläkeyhtiöstä saat tietoa ja palvelua omiin eläkeasioihin liittyen.
Aiheesta muualla:
Lähetetty työntekijä Suomeen
Lähetetyllä työntekijällä tarkoitetaan työntekijää, joka tulee tilapäisesti töihin Suomeen ulkomaisen työnantajansa lähettämänä. Työsuhde on tällöin solmittu ulkomaisen työnantajan ja työntekijän välillä ja kestää koko Suomessa tehdyn työn ajan. Ulkomainen työnantaja vastaa työntekijän lakisääteisten sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta, ja työntekijä voi kuulua tietyin edellytyksin lähtömaan sosiaaliturvaan Suomessa työskentelyn aikana.
EU- ja sosiaaliturvasopimusmaasta Suomeen tilapäisesti töihin tulevalla työntekijällä tulee olla todistus, EU tilanteissa A1-todistus, joka osoittaa työntekijä kuulumisen lähtömaan sosiaaliturvaan.
Jos työsuhde solmitaan ulkomaisen työntekijän ja suomalaisen työnantajan välillä, työntekijä ei voi olla ulkomailta Suomeen lähetetty työntekijä. Tällöin suomalainen työnantaja vastaa Suomessa työskentelevän työntekijän sosiaalivakuutusmaksuista.
EU-maat
EU-mailla tarkoitetaan:
- EU-maita: Belgia, Bulgaria, Espanja, Alankomaat, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.
- ETA-maita: Islanti, Liechtenstein ja Norja.
- Sveitsiä ja Isoa-Britanniaa.
Sosiaaliturvasopimusmaat
Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja Yhdysvallat.
Muut maat, ns. sopimuksettomat maat
Muita maita ovat muut kuin edellä mainitut maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia tai Etelä-Afrikka.
Jos työntekijä tulee työskentelemään Suomeen EU-maasta ja hänellä on lähtömaan viranomaisen myöntämä A1-todistus, työntekijä on niin sanottu lähetetty työntekijä tai säännöllisesti useassa EU-maassa työskentelevä.
Lähetetty työntekijä voi saada A1-todistuksen korkeintaan 2 vuodeksi ja se osoittaa, että työntekijä kuuluu lähtömaan sosiaaliturvaan. Tällöin ulkomainen työnantaja maksaa sosiaalivakuutusmaksut todistuksen myöntäneeseen maahan.
Lähetetty työntekijä voi olla minkä maan kansalainen tahansa, myös niin sanottu sopimuksettoman maan kansalainen (esim. ukrainalainen), jos hän on oleskellut laillisesti toisessa EU-maassa ennen Suomen työn alkua.
Ennen A1-todistuksen myöntämistä lähtömaan viranomainen tutkii aina täyttyvätkö edellytykset A1-todistuksen saamiselle.
Lähetettynä työntekijänä voidaan pitää henkilöä, joka:
- työskentelee Suomessa ulkomaisen työnantajan palveluksessa (työsuhdetta ei solmita suomalaisen työnantajan kanssa)
- kuuluu ennen Suomeen tuloa lähtömaan sosiaaliturvaan ja
- työskentelee Suomessa tilapäisesti.
Kun suomalainen työnantaja ottaa palvelukseen työntekijän ulkomailta, tulee työnantajan selvittää, työskenteleekö työntekijä säännöllisesti Suomen lisäksi yhdessä tai useammassa EU-maassa ja onko työntekijälle myönnetty A1-todistus. Jos työntekijä ei työskentele Suomen lisäksi muissa EU-maissa eikä hänellä ole A1-todistusta, työnantaja vakuuttaa työntekijän Suomessa.
Jos ulkomaisella työntekijällä, joka työskentelee myös Suomen lisäksi ainakin yhdessä muussa EU-maassa, on toisen maan myöntämä A1-todistus, suomalaisen työnantajan tulee maksaa sosiaalivakuutusmaksut Suomessa tehdyn työn osalta A1-todistuksen myöntäneeseen maahan.
Työnantajan tulee selvittää, mitä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä tulee maksaa A1-todistuksen myöntäneeseen maahan ja miten maksut hoidetaan käytännössä. Tällöin Suomeen ei tule maksaa lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja.
Esimerkki A: Työntekijä asuu Virossa ja käy Suomessa töissä kaksi viikkoa kuukaudessa suomalaisen työnantajan palveluksessa. Lopun ajan työntekijä työskentelee Virossa virolaiselle työnantajalle. Koska työntekijä työskentelee sekä Suomessa että Virossa ja asuu Virossa, työntekijän tulee hakea Virosta A1-todistus.
Työntekijän pitää näyttää A1-todistus molemmille työnantajille, ja molempien työnantajien tulee vakuuttaa työntekijä Virossa. Näin ollen suomalainenkin työnantaja maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomessa tehdystä työstä Viroon, Viron lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Esimerkki B: Suomalainen konserttitalo palkkaa ranskalaisen taiteilijan esiintymään kolmeen konserttiin Suomessa. Taiteilija näyttää voimassa olevan Ranskan viranomaisen myöntämän A1-todistuksen. Suomalainen työnantaja maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomessa tehdyn työn osalta Ranskaan, Ranskan lainsäädännön edellyttämällä tavalla.
Jos taiteilija tekee työn yrittäjänä ja A1-todistus on myönnetty yrittäjänä, taiteilija maksaa Suomen työn ajalta lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut itse Ranskaan.
Esimerkki C: Suomalainen yritys on palkannut ruotsalaisen yrittäjän rakennusurakan tekemiseen. Yrittäjälle on myönnetty A1-todistus Ruotsista, ja se koskee yrittäjänä tehtyä työtä Suomessa ja Ruotsissa. Yrittäjällä on velvollisuus hoitaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut itse Ruotsiin. Yrittäjä ei ole todistuksen voimassaoloaikana velvollinen myöskään ottamaan YEL-vakuutusta Suomessa. Työn tilaajalla, eli suomalaisella yrityksellä, ei ole todistuksen voimassaoloaikana velvollisuutta maksaa lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja Suomeen eikä todistuksen myöntäneeseen maahaan.
Jos ulkomaiselle työnantajalle työskentelevä työntekijä tulee tilapäisesti työskentelemään Suomeen maasta, jonka kanssa Suomella on kahdenvälinen sosiaaliturvasopimus (Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kiina, Kanada, Quebec ja Yhdysvallat), voi työntekijällä olla lähtömaan viranomaisen myöntämä niin sanottu lähetetyn työntekijän todistus (vastaava kuin A1-todistus).
Jos Suomeen tulevalla työntekijällä on sosiaaliturvasopimusmaan viranomaisen myöntämä todistus, työntekijä ja työnantaja vapautuvat Suomessa työeläkevakuutusmaksuista. Sosiaaliturvasopimusten sisällöt vaihtelevat maittain, joten riippuu kahdenvälisestä sosiaaliturvasopimuksesta, mistä muista lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista työnantaja ja työntekijä välttyvät Suomessa.
Jos työntekijä tulee työskentelemään Suomeen suomalaisen työnantajan palvelukseen, työnantajan tulee ottaa työntekijälle kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomessa.
Sosiaaliturvasopimusmaan myöntämä todistus
Sosiaaliturvasopimusmaita koskevat lähetetyn työntekijän todistukset ovat:
Australia AUS/FI 1, Chile CL/FI 1, Etelä-Korea KR/FI 1, Intia IN/FI 1, Israel ISR/FI 1, Japani JP/FI 1 tai JP/FI 8. Kanada CAN/FI 1, Kiina CN/FI 1, Quebec Q/FI 1, Yhdysvallat USA/FI 1A.
Jos työntekijä tulee työskentelemään Suomeen lähetettynä työntekijänä jostakin muusta kuin EU-maasta tai edellä mainituista sosiaaliturvasopimusmaasta, työnantajan ei tarvitse ottaa työntekijälle työntekijän eläkevakuutusta (TyEL) seuraavissa tilanteissa:
- Lähtömaassa toimiva työnantaja on lähettänyt työntekijän Suomeen alle 2 vuodeksi.
- Lähtömaassa toimiva työnantaja on lähettänyt työntekijän Suomeen yli 2 vuodeksi, mutta alle 5 vuodeksi ja Eläketurvakeskus on myöntänyt vapautuksen työeläkevakuuttamisvelvollisuudesta.
- Työnantaja siirtää monikansallisen yrityksen palveluksessa olevan työntekijän (niin sanottu ICT-direktiivi) enintään 2 vuodeksi Suomeen.
Jos työntekijä tulee työskentelemään Suomeen suomalaisen työnantajan palvelukseen, työnantajan tulee ottaa työntekijälle kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomessa.
Henkilö voi olla lähetetty työntekijä sekä sosiaaliturvan että työoikeuden näkökulmasta.
- Henkilö on sosiaaliturvaa koskevien EU-sääntöjen mukaan lähetetty työntekijä, kun hänellä on ulkomainen työnantaja ja hän on saanut A1-todistuksen lähtömaasta. Lähetetystä työntekijästä maksetaan sosiaalivakuutusmaksut lähtömaahan ja hän saa sosiaalietuudet lähtömaastaan.
- Henkilö on työoikeudellisten EU-sääntöjen mukaan lähetetty työntekijä, kun hänet on lähetetty toisesta maasta tekemään työtä Suomessa sopimuksen perusteella alihankintana, yrityksen sisäisenä siirtona tai vuokratyöhön. Työoikeudellinen lähettäminen liittyy työsuhteeseen sovellettaviin ehtoihin, kuten vähimmäispalkkaan tai työaikaan liittyviin säännöksiin. Lisätietoa antaa työsuojeluviranomainen.
Ulkomaisen työnantajan pitää tehdä Suomen työsuojeluviranomaiselle ilmoitus työntekijöiden lähettämisestä. Ilmoitus pitää tehdä työoikeudellisesti lähetetyistä työntekijöistä ennen kuin nämä aloittavan työnteon Suomessa.
Maksut kansainvälisissä tilanteissa
Tarkista, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä tulee maksaa Suomeen kansainvälisissä työskentelytilanteissa.
Aiheesta muualla: