Jos tulet ulkomailta Suomeen ja harjoitat yritystoimintaa Suomessa, sinun tulee vakuuttaa yrittäjätoimintasi Suomessa. Teet sen ottamalla itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL). Kansalaisuus tai mistä maasta olet Suomeen tullut, ei vaikuta YEL-vakuuttamisvelvollisuuteesi. Suomessa tehdystä ja vakuutetusta työstä sinulle kertyy eläkettä Suomeen.

Jos tulet Suomeen tilapäisesti harjoittamaan yrittäjätoimintaa, voit joissain tilanteissa olla niin sanottu lähetetty yrittäjä. Tällöin kuulut Suomessa työskentelyn ajan lähtömaan sosiaaliturvaan ja maksat lakisääteiset sosiaalivakuutukset lähtömaahan. EU- ja sosiaaliturvasopimusmaista Suomeen tilapäisesti töihin tullessasi sinulla tulee olla todistus osoitukseksi kuulumisesta lähtömaan sosiaaliturvaan, esimerkiksi A1-todistus. Tällöin voit maksaa lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut todistuksen myöntäneeseen maahan.

Jos palkkaat työntekijöitä yritykseesi Suomessa, muista maksaa työnantajan lakisääteiset eli pakolliset sosiaalivakuutusmaksut työntekijöistä Suomeen.

Yrittäjän eläkevakuutus Suomessa

Suomessa asuvana ja työskentelevänä yrittäjänä sinun on huolehdittava työn vakuuttamisesta itse.

Sinun täytyy ottaa itsellesi yrittäjän eläkelain (YEL) mukainen vakuutus, jos

  • olet 18–69-vuotias  
  • työskentelet yrittäjänä tai kevytyrittäjänä
  • yrittäjätoimintasi kestää yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta 18 ikävuoden täyttämisen jälkeen
  • arvioitu työtulosi on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa (vuonna 2024).

Ole yhteydessä valitsemaasi työeläkeyhtiöön tai eläkekassaan eläkevakuutuksen ottamiseksi. Lakisääteistä yrittäjän eläkelain mukaista eläkevakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla vakuutuksilla.

Oletko työntekijä vai yrittäjä?

Eläkelakien ja -vakuuttamisen näkökulmasta työnsuorittajat ovat joko työntekijöitä tai yrittäjiä. Raja ei aina ole itsestään selvä, eivätkä osapuolet voi sopia vapaasti siitä, onko kyseessä työsuhde vai ei. Laissa määritellään työsuhteen tunnusmerkit, ja jos ne täyttyvät, kyse on työsuhteesta. Työntekijöiden työeläkevakuuttamisesta huolehtii aina työnantaja. Yrittäjä huolehtii työeläkevakuutuksestaan itse.

Työntekijä on henkilö, joka työnantajan kanssa tekemänsä sopimuksen perusteella tekee henkilökohtaisesti työtä työnantajan lukuun tämän johdon ja valvonnan alaisena palkkaa tai muuta vastiketta vastaan, eli on palkansaaja. Työntekijällä tarkoitetaan Työskentely Suomessa -sivuilla työntekijää, merenkulkijaa tai lentohenkilökunnan jäsentä.

Myös freelancer tai kevytyrittäjä voi olla työntekijä. Nimike ei ratkaise. Jos kyse on työsuhteessa tehdystä työstä, työskentely vakuutetaan TyEL:n mukaan.

Yrittäjä on henkilö, joka tekee ansiotyötä omaan lukuunsa omalla yrittäjän riskillään, eikä työskentely tapahdu työ- tai virkasuhteessa. Kyseessä voi olla esimerkiksi freelancerina, kevytyrittäjänä tai toimeksiantosuhteessa tehty työ. Vakuuttamisvelvollisuus koskee myös sivutoimisia yrittäjiä, jos YEL-vakuuttamisvelvollisuuden edellytykset täyttyvät.

Esimerkkejä yrittäjän vakuuttamisesta eri tilanteissa

Tutustu esimerkkien avulla ulkomailta Suomeen tulevan yrittäjän erilaisiin vakuuttamistilanteisiin.

Yrittäjänä olet velvollinen huolehtimaan eläkevakuuttamisestasi itse. Ota yhteyttä valitsemaasi työeläkeyhtiöön tai eläkekassaan, ja edellytysten täyttyessä ota itsellesi yrittäjän eläkevakuutus.

Jos työskentelet normaalisti Puolassa ja vain tilapäisesti puolen vuoden ajan Suomessa, voit hakea A1-todistuksen Puolasta. Jos A1-todistuksen saamisen edellytykset Puolan viranomaisen mukaan täyttyvät ja saat A1-todistuksen Suomen työtä varten, sinun tulee vakuuttaa myös Suomessa tehty yrittäjätyö Puolassa. Tällöin et maksa lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja Suomeen. Kuulut siis Suomessa työskentelyn ajan lähtömaasi Puolan sosiaaliturvaan.

Jos sinulla ei ole A1-todistusta Suomen työskentelyn ajalle, sinun tulee ottaa yrittäjän YEL-vakuutus Suomessa tehtävän työn ajaksi.

Jos työskentelet säännöllisesti yrittäjänä Suomessa sekä toisessa tai useassa EU-maassa, sinulla tulee olla A1-todistus asuinmaastasi. Tällöin maksat lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut kaikissa maissa tehdystä yrittäjätyöstä vain todistuksen myöntäneeseen maahan.

Jos muutat pois Suomesta ja yritystoimintasi Suomessa päättyy, et enää tarvitse YEL-vakuutusta. Suomeen kertynyt eläke säilyy Suomessa, vaikka yritystoiminta päättyy tai työpaikkasi vaihtuu.

Maksamiasi työeläkemaksuja ei palauteta sinulle muuttaessasi pois Suomesta. Suomeen kertynyt eläke maksetaan sinulle eläkeiässä. Eläkettä on muistettava hakea itse. Suomen työeläke maksetaan kaikkiin maailman maihin.

Lue lisää ETK.fi:ssä: 

  • Suomen työeläke ulkomaille

Aiheesta muualla:

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging