Etätyö Suomessa ulkomaiselle työnantajalle
Työnantajan on vakuutettava Suomessa työskentelevä etätyöntekijä kuten muukin Suomessa tehty työ, riippumatta työntekijän kansalaisuudesta tai työnantajan kotimaasta. Suomessa vakuuttaminen tarkoittaa, että työnantaja ottaa työntekijälle kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutukset Suomesta. Suomessa etätyötä tekevälle kertyy eläke Suomeen, ja hänellä voi olla oikeus myös muihin etuuksiin Suomessa.
Maksut kansainvälisissä tilanteissa
Eläketurvakeskuksen verkkopalvelussa yksityinen työnantaja voi selvittää, mitä lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava, kun työntekijä tulee töihin Suomeen.
Tilapäinen etätyö Suomessa
Jos työntekijä tulee Suomeen tekemään etätöitä vain tilapäisesti ja hän tekee etätyötä ulkomaiselle työnantajalle, työntekijä voidaan tietyin edellytyksin vakuuttaa Suomen sijaan lähtömaassa. Edellytyksenä on, että työsuhde on solmittu ulkomaisen työnantajan ja työntekijän välillä ja että se on voimassa koko Suomessa työskentelyn ajan. Ulkomainen työnantaja vastaa työntekijän lakisääteisten sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta lähtömaahan, ja työntekijä voi kuulua lähtömaan sosiaaliturvaan Suomessa työskentelyn ajan.
Jos työntekijä tulee tilapäisesti, enintään kahdeksi vuodeksi, Suomeen etätöihin toisesta EU- tai ETA-maasta, Sveitsistä tai Isosta-Britanniasta, voi ulkomainen työnantaja hakea työntekijälle A1-todistusta lähtömaasta. Jos lähtömaan viranomainen myöntää työntekijälle A1-todistuksen, ulkomainen työnantaja vakuuttaa työntekijän lähtömaassa. Tällöin lakisääteisiä sosiaalivakuutusmaksuja ei saa maksaa Suomeen. Ilman A1-todistusta työnantajan on vakuutettava etätyöntekijä Suomessa.
Jos työntekijä työskentelee säännöllisesti Suomen lisäksi myös jossain toisessa tai useammassa EU-maassa, työnantajan tulee hakea työntekijälle A1-todistusta työntekijän asuinmaasta. Tällöin työnantaja vakuuttaa työntekijän kaikissa maissa tehdyn työn osalta todistuksen myöntäneessä maassa.
Muista maista Suomeen tilapäisesti etätöihin tulevan tulee selvittää, voiko hän kuulua lähtömaan sosiaaliturvaan.
Esimerkkejä etätyön vakuuttamisesta
Kysymys: Työnantajani on saksalainen yritys, mutta teen työn täysin etänä Suomessa kotoa käsin. Minkä maan sosiaaliturvaan kuuluun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?
Vastaus: Jos teet työsi kokonaan Suomessa, kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Saksalaisen työnantajasi tulee vakuuttaa sinut työn perusteella Suomessa, eli maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Tällöin sinulle kertyy työeläke Suomeen ja olet mahdollisesti oikeutettu myös muihin etuuksiin Suomessa.
Lähtökohtaisesti et tarvitse Suomessa tehtyä työtä varten A1-todistusta, jos kuitenkin työnantajasi tarvitsee sen osoitukseksi sinun kuulumisestasi Suomen sosiaaliturvaan, työnantaja voi hakea todistuksen Eläketurvakeskukselta.
Toimita työnantajallesi tietoa Suomen lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista, ohjeet löytyvät useilla eri kielillä, myös saksaksi.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
Kysymys: Työnantajani on ruotsalainen yritys, mutta teen työn täysin etänä Suomessa kotoa käsin. Satunnaisesti käyn muissa Pohjoismaissa työmatkalla. Minkä maan sosiaaliturvaan kuuluun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?
Vastaus: Jos teet kaiken työsi etänä Suomessa ja sinulla on vain yksittäisiä lyhyitä työmatkoja muissa Pohjoismaissa, kuulut Suomen sosiaaliturvaan. Ruotsalaisen työnantajasi tulee vakuuttaa sinut työn perusteella Suomessa, eli maksaa kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen.
Koska sinulla on säännöllisesti työmatkoja vuoden aikana Pohjoismaissa, tarvitset A1-todistuksen asuinmaastasi Suomesta osoitukseksi Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta myös muissa maissa työskentelyn aikana. Työnantajasi tulee hakea sinulle A1-todistusta Eläketurvakeskuksesta.
Kysymys: Työnantajani on ruotsalainen yliopisto, mutta teen työni täysin etänä Suomessa kotoa käsin. Minkä maan sosiaaliturvaan kuulun? Pitääkö minun hakea A1-todistusta?
Vastaus: Jos työsi yliopistossa on virkasuhteisena tehtyä työtä (selvitä asia työnantajaltasi), kuulut työnantajan kotipaikan perusteella Ruotsin sosiaaliturvaan, vaikka teet kaiken työn Suomessa. Ruotsalaisen työnantajasi tulee hakea sinulle A1-todistus Ruotsista osoitukseksi Ruotsin sosiaaliturvaan kuulumisesta. Tällöin esimerkiksi eläkkeesi kertyy Ruotsiin.
Esimerkki: Jos työskentelet yksityiselle suomalaiselle työnantajalle ja virkasuhteessa ruotsalaiseen työnantajaan ja teet kaiken työn Suomessa, kuulut virkasuhteen perusteella Ruotsin sosiaaliturvaan. Sinun tulee hakea A1-todistusta asuinmaastasi.
Kysymys: Olemme Saksassa toimiva yritys ja olemme palkanneet työntekijän Suomesta, joka tekee kaiken työn etänä meille Suomesta käsin. Miten ja minne hoidamme työntekijän vakuuttamisen?
Vastaus: Työnantajana sinun tulee vakuuttaa Suomessa työskentelevä työntekijä Suomen lainsäädännön edellyttämällä tavalla Suomessa. Tämä tarkoittaa kaikkien lakisääteisten sosiaalivakuutusmaksujen maksamista Suomeen.
Lisätietoa Suomen lakisääteisistä sosiaalivakuutusmaksuista saat Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa –sivulta. Voit myös käyttää Eläketurvakeskuksen verkkopalvelua selvittääksesi, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava.
Ulkomaisena työnantajana voit sopia työntekijäsi kanssa, että työntekijä hoitaa puolestasi lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen. Tätä varten työntekijä tarvitsee työnantajalta valtakirjan. Työntekijä toimittaa työnantajan allekirjoittaman valtakirjan valitsemalleen työeläkelaitokselle sekä tapaturmavakuutusta hoitavalle vakuutusyhtiölle.
Työnantajan tulee myös ilmoittaa työntekijän ansiot Suomen verohallinnon ylläpitämään tulorekisteriin.
Lue lisää Etk.fi:ssä:
- Sosiaalivakuutusmaksut Suomessa
Aiheesta muualla:
EU-maat
EU-mailla tarkoitetaan:
- EU-maita: Belgia, Bulgaria, Espanja, Alankomaat, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tsekki, Unkari ja Viro.
- ETA-maita: Islanti, Liechtenstein ja Norja.
- Sveitsiä ja Isoa-Britanniaa.
Sosiaaliturvasopimusmaat
Australia, Chile, Etelä-Korea, Intia, Israel, Japani, Kanada, Kiina, Quebec ja Yhdysvallat.
Sopimuksettomat maat
Muut kuin edellä mainitut maat, esimerkiksi Thaimaa, Brasilia tai Etelä-Afrikka.
Aiheesta muualla: