Ajankohtaislistaus
16.1.2019
Kolme sinipohjaista EU-lippua.

Eläketurvakeskus on valmistautunut yhdessä sosiaali- ja terveysministeriön ja muiden viranomaisten kanssa Ison-Britannian eroon Euroopan unionista (nk. brexit).

Britannian parlamentti hylkäsi äänestyksessään 15. tammikuuta erosopimuksen Euroopan unionista. Britannian parlamentin äänestystulos ei merkitse Britannian välitöntä, sopimuksetonta eroa.

Britannian jatkosuunnitelmat selvinnevät lähipäivinä.

Sosiaaliturvaetuuksien maksamista maasta toiseen koskevat eri säännöt silloin, kun on kyse toisesta EU-maasta ja silloin kun kyseessä on EU:n ulkopuolinen maa. Britannian eroaminen EU:sta voi vaikuttaa – riippuen eron toteutumistavasta – Suomen ja Britannian välillä muuttaneiden ihmisten sosiaaliturvaoikeuksiin.

Työeläkkeet maksetaan Suomesta Iso-Britanniaan jatkossakin.

Brexitillä voi olla vaikutusta Suomen ja Britannian välillä liikkuneiden ja liikkuvien ihmisten, kuten opiskelijoiden, eläkkeensaajien ja lähetettyjen työntekijöiden sosiaaliturvaoikeuksiin.

Vaikutusta voi olla myös suomalaisten etuuksien maksamiseen Britanniaan ja Suomessa asuvien brittien sosiaaliturvaan.

Eläketurvakeskus tiedottaa tarkemmin eron vaikutuksista eri tilanteisiin, kun lisätietoa on saatavilla. Tämän hetken tilanteesta löytyy lisätietoa sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.

Aiheesta lähemmin:

Sosiaali- ja terveysministeriö seuraa Iso-Britannian eroa Euroopan unionista, (stm.fi/brexit)

Brexitiin on varauduttu sosiaaliturvassa ja lääkehuollossa (STM, tiedote 16.1.2019)

Kuva: Otto Jahnukainen

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging