Jos ulkomailla työskentelevä henkilö kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, kaikki lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut hänen työstään pitää maksaa Suomeen. Se, voiko henkilö kuulua Suomen sosiaaliturvaan, ratkaistaan esimerkiksi Eläketurvakeskuksen myöntämällä A1-todistuksella.

Suomen lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut

Lakisääteistä työeläkevakuutusta sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutusta hoitavat yksityiset työeläkelaitokset ja yksityiset vakuutusyhtiöt. Työttömyysvakuutusta hoitaa Työllisyysrahasto. Työnantajan ja työntekijän sairausvakuutusmaksuja hoitaa puolestaan Verohallinto.

Suomen lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksutVakuutusta hoitava tahoAiheesta muualla
TyöeläkevakuutusmaksuTyöeläkelaitosTyöeläke.fi
Työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksuYksityiset vakuutusyhtiötTvk.fi
TyöttömyysvakuutusmaksuTyöllisyysrahastoTyöllisyysrahasto.fi
Työnantajan sairausvakuutusmaksuVerohallintoVero.fi
Vakuutetun (työntekijän) sairausvakuutusmaksuVerohallintoVero.fi

Lakisääteisten maksujen lisäksi usein maksettavaksi tulee työehtosopimuksiin perustuva työntekijäin Ryhmähenkivakuutusmaksu.

Aiheesta muualla:

Työnantajan velvollisuudet

Työnantajalla on velvollisuus maksaa sekä työntekijän että työnantajan sosiaalivakuutusmaksut. Sosiaalivakuutusmaksuja maksavat käytännössä molemmat, mutta työnantaja pidättää työntekijän osuudet palkasta ja tilittää ne sosiaalivakuutusmaksuja hoitaville tahoille.

Työnantajan tulee ottaa työeläke- ja työtapaturma- ja ammattitautivakuutukset valitsemastaan yhtiöstä tai laitoksesta, jos vakuutuksia ei vielä ole.

Työntekijän tai työnantajan kansalaisuudella ei ole vaikutusta maksuvelvollisuuteen.

Ainoastaan, jos työntekijä ei kuuluu Suomen sosiaaliturvaan, voi työnantaja jättää pidättämättä ja maksamatta sosiaalivakuutusmaksut Suomessa. Tällöin työnantajan pitää kuitenkin huolehtia maksujen maksaminen siihen maahan, jonka sosiaaliturvaan työntekijä kuuluu.  

Verkkopalvelu työnantajille

Jos olet yksityinen työnantaja, sosiaalivakuutusmaksujen selvitystyössä sinua auttaa Eläketurvakeskuksen palvelu sosiaalivakuutusmaksujen maksamisesta kansainvälisissä tilanteissa. Verkkopalvelu auttaa selvittämään, mitä sosiaalivakuutusmaksuja työntekijästä on maksettava Suomeen, kun työntekijä lähtee töihin ulkomaille tai tulee ulkomailta Suomeen.

Selvitä sosiaalivakuutusmaksusi

Yrittäjän sosiaalivakuutusmaksut

Jos olet yrittäjä ja olet hakenut ja saanut Eläketurvakeskuksesta A1-todistuksen osoitukseksi Suomen sosiaaliturvaan kuulumisesta ulkomailla työskentelyn aikana, maksa yrittäjän sosiaalivakuutusmaksut itse Suomeen.

Huolehdi oman eläkelaitoksen sekä verottajan kanssa sosiaalivakuutusmaksuihin liittyvät velvollisuudet ulkomaantyön aikana.

Aiheesta muualla:

Vakuutuspalkka ulkomaantyön aikana

Jos työntekijä lähtee Suomesta ulkomaille työskentelemään yli 6 kuukaudeksi ja työntekijä kuuluu ulkomaantyön aikana Suomen sosiaaliturvaan, pitää työntekijälle määritellä vakuutuspalkka.

Työntekijä ja työnantaja määrittelevät vakuutuspalkan yhdessä. Se tulee määritellä riippumatta siitä, mihin maahan tai millaista työtä työntekijä lähtee ulkomaille tekemään. Vakuutuspalkka määritellään siten niin työkomennukselle kuin etätöihin lähtevälle työntekijälle. Myöskään työntekijän tai työnantajan kansalaisuudella ei ole merkitystä.

Vakuutuspalkan on tarkoitus taata, että työntekijälle kertyy ulkomailla tehdyn työn aikana muun muassa Suomen palkan tasoinen eläkekarttuma.  Vakuutuspalkan mukaan määräytyy myös suuri osa muista vakuutusmaksuista sekä Kelan etuudet.

Ulkomailla tilapäisesti työskentelevällä työntekijällä on usein A1-todistus, joka osoittaa, että työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. A1-todistus ei kuitenkaan ole edellytys sille, että vakuutuspalkka tulee määritellä.

Vakuutuspalkka määritellään työntekijälle ja virkamiehelle, mutta ei esimerkiksi yrittäjälle tai merimiehelle.

Usein kysyttyä vakuutuspalkasta

Voit tutustua alla tarkemmin vakuutuspalkan määrittelyyn ja vaikutuksiin usein kysyttyjen kysymysten kautta. 

Vakuutuspalkka vaikuttaa useisiin ulkomaantyön aikaisiin etuuksiin ja esimerkiksi eläkkeeseen sekä työnantajan maksamiin vakuutusmaksuihin.

Vakuutuspalkan perusteella työntekijälle karttuu työeläkettä ja myös työntekijän vanhempain- ja sairauspäivärahat määräytyvät vakuutuspalkan mukaan.

Vakuutuspalkan perusteella työnantaja ja työntekijä maksavat seuraavat lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut Suomeen:

  • työeläkevakuutusmaksu
  • työtapaturma- ja ammattitautivakuutusmaksu
  • työttömyysvakuutusmaksu
  • ryhmähenkivakuutusmaksu.

Jos ulkomailla työskentelevä ja Suomessa vakuutettu henkilö on Suomessa rajoitetusti verovelvollinen, myös työnantajan ja työntekijän sairausvakuutusmaksut määräytyvät vakuutuspalkan perusteella.

Vakuutuspalkka on lähtökohtaisesti se palkka, jota Suomessa vastaavasta työstä maksettaisiin työntekijälle. Jos ulkomailla työskentelevällä on sama työnantaja ja samat työtehtävät kuin Suomessa, vakuutuspalkan lähtökohtana on Suomessa maksettu palkka.

Usein ulkomaantyön aikana työntekijälle saatetaan maksaa suurempaa tai pienempää palkkaa kuin mitä työntekijä saisi Suomessa työskennellessään. Tämä johtuu siitä, että todelliseen ulkomaantyön palkkaan vaikuttavat esimerkiksi työskentelymaan verotus, palkkataso ja erilaiset ulkomaantyöstä johtuvat muut korvaukset kuin rahapalkka.

Vakuutuspalkka on hyvä merkitä ulkomaantyöstä tehtyyn sopimukseen kirjallisesti euromääräisenä. Vakuutuspalkkaa ei voi sopia vapaasti, vaan sen on oltava säännösten mukainen.

Vakuutuspalkka tulee ilmoittaa tulorekisteriin omana tulolajinaan.

Vakuutuspalkkaa määriteltäessä tulee pohtia muun muassa:

  • Vaatiiko työ ulkomailla erityistietoja tai -taitoja?
  • Onko työ kotimaista työtä vastuullisempaa?
  • Onko työaika ulkomailla pidempi?
  • Maksetaanko ulkomaantyön aikana lisiä, lomakorvauksia, luontoisetuja tai bonuspalkkaa?

Kikilla näillä voi olla vakuutuspalkkaa nostava vaikutus. Ulkomaantyössä voi olla myös tekijöitä, joiden perusteella ulkomaanpalkka voi olla pienempi.

Määrittelyssä vakuutuspalkkaa korottavina tekijöinä pidetään muun muassa vaativampaa työtä, erityistaitoja sekä pidempää työaikaa. Vakuutuspalkkaan pitää myös määritellä mukaan mahdolliset ulkomaantyön aikana maksettavat bonukset ja palkankorotukset.

Vakuutuspalkan määrittelyssä ei sen sijaan huomioida ulkomaan- ja olosuhdelisiä tai verotusta.

Esimerkki: Etujen huomioiminen vakuutuspalkassa

Suomalainen yritys lähettää työntekijän työskentelemään tytäryritykseensä Ruotsiin. Työntekijällä on Ruotsissa käytössään auto ja työnantaja järjestää hänelle Ruotsissa myös asunnon. Yrityksellä on Suomessa vastaavissa tehtävissä työskenteleviä, joilla on käytössä autoetu.

Autoetu tulee siis huomioida Ruotsissa työtä tekevän vakuutuspalkan määrittelyssä, mutta asuntoetua ei, koska sellaista ei kuulu Suomessa vastaavaa työtä tekevien etuihin. Työnantaja voi todellisuudessa järjestää työntekijälle asunnon Ruotsissa, mutta sitä ei huomioida vakuutuspalkassa, jonka perusteella lakisääteiset sosiaalivakuutusmaksut ulkomaantyön aikana määräytyvät. 

Vakuutuspalkkaa ei tarvitse erikseen määritellä lyhyelle, alle 6 kuukautta kestävälle ulkomaantyöskentelylle, esimerkiksi ulkomailla lyhyen aikaa työskentelevälle etätyöntekijälle tai työkomennuksella olevalle, jos

  • ulkomaantyön ajaksi ei ole sovittu erillistä palkkaa
  • työntekijän palkka maksetaan normaaliin tapaan Suomesta
  • työntekijän tehtävät ulkomailla vastaavat hänen tekemäänsä työtä Suomessa.

Kaikkien kolmen ehdon täyttyessä voidaan alle 6 kuukautta kestävän ulkomaantyöskentelyn palkka määritellä samalla tavalla kuin, jos työntekijä tekisi työn Suomessa.

Vakuutuspalkkaa ei yleensä myöskään tarvitse määritellä tilanteissa, jossa työntekijä työskentelee useissa maissa suomalaiselle työnantajalle alle 6 kuukautta. Näissä tilanteissa vakuutuspalkkaa ei tarvitse määritellä, jos

  • työntekijä toistuvasti työskentelee ulkomailla
  • työntekijä työskentelee suomalaiselle työnantajalle
  • yksittäiset ulkomaantyöjaksot kestävät alle kuusi kuukautta
  • lyhyen ulkomaantyön muut palkanmaksua ja työtehtävää koskevat edellytykset täyttyvät.

Jos työntekijän ulkomaantyö jatkuu kuitenkin yli 6 kuukautta, tulee vakuutuspalkka määritellä takautuvasti ulkomaantyöskentelyn alusta lukien.

Apua vakuutuspalkan määrittelyyn

Lisätietoja vakuutuspalkasta ja apua sen määrittelyyn antaa ensisijaisesti työnantajan oma työeläkelaitos. Ohjeistusta vakuutuspalkan määrittelyyn löytyy myös Työeläkelakipalvelusta.

Aiheesta muualla: 

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging