Työeläkevakuuttamisen valvonta
Eläketurvakeskuksen (ETK) yksi lakisääteinen tehtävä on työeläkevakuuttamisen valvonta. Valvonnalla ETK varmistaa työntekijöille ja yrittäjille lain mukaan kuuluvan eläketurvan. Kun työnantajat ja yrittäjät asetetaan vakuuttamisvelvoitteiden suhteen yhdenvertaiseen asemaan, edistetään samalla yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja ehkäistään harmaata taloutta. Vakuuttamisen valvonta myös tukee eläkelaitosten vakuutusten hoitoa ja vakuutusmaksujen perintää ja siten osaltaan turvaa työeläkejärjestelmän rahoituspohjaa.
Työnantajavalvonta
Valvomme Suomessa toimivien työnantajien vakuuttamisvelvollisuutta. Valvonta perustuu mm.
verotus- ja vakuutustietojen vertailuun, tulorekisteristeristä haettuihin tietoihin sekä ulkoisiin valvontaimpulsseihin.
Yrittäjävalvonta
Suomessa toimivien yrittäjien vakuuttamisvelvollisuutta valvotaan ETK:ssa. Yrittäjän ja yritysten verotuksesta, ansiotuloista sekä palkanmaksusta saatavat tiedot ovat useimmiten pohjatietona valvonnalle ja impulssina vakuuttamisvelvollisuuden selvittelyyn.
Harmaan talouden torjunta
Harmaa talous tarkoittaa yleensä yritystoiminnassa tapahtuvaa lakisääteisten maksujen ja velvoitteiden, kuten työeläkevakuuttamisen laiminlyömistä. ETK tekee aktiivista yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa harmaan talouden torjumiseksi.
Valvonnan tulokset
Työnantajat hoitavat työeläkevakuuttamisvelvollisuutensa pääsääntöisesti hyvin. Vakuuttamisen puutteita kuitenkin löytyy kaikilta toimialoilta. ETK:n valvonta on löytänyt eläkevakuutuksista puuttuneita palkkoja vuosittain noin 110 miljoonaa euroa.
Aiheeseen liittyviä uutisia
Eläketurvakeskus mukana #EU4FairWork-kampanjassa
Pimeä työ ei tunne rajoja. Siksi työeläkevakuuttamista Suomessa valvova Eläketurvakeskus on yhdessä muiden järjestöjen, ministeriöiden ja viranomaisten kanssa mukana Euroopan …
Työeläkevakuuttamisvelvollisuuden valvonta toimii vakaasti
Vuoden 2019 alusta käyttöönotettu tulorekisteri on merkinnyt Eläketurvakeskuksen valvontatyölle runsaasti uuden oppimista ja uudenlaisia haasteita. Tämä siirtymävaihe jatkuu …
Työeläkelakipalvelun käyttöliittymä uudistunut
Uudistunut Työeläkelakipalvelun käyttöliittymä Telp.fi:ssä on nyt ulkoasultaan selkeämpi. Käyttöliittymä skaalautuu eri …
Aiheeseen liittyviä blogeja
YEL täyttää 50 vuotta
Laki yrittäjien eläkevakuutuksesta eli YEL täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Laki tuli voimaan vuonna 1970 samaan aikaan kuin laki maatalousyrittäjien eläkkeistä. 1960-luvun alussa perustetun …
YEL tarjoaa joustokeinoja yrittäjälle koronakriisissä
Korona on hiljentänyt monen yrittäjän bisneksen, eikä normaalien YEL-maksujen maksaminen ole silloin välttämättä mahdollista. Tässä kirjoituksessa on esitelty muutamia joustokeinoja …