Blogilistaus
11.12.2019 Jan Pesonen

Aamukahvin äärellä Reijo huomaa mielenkiintoisen twiitin Twitterissä. Ruotsissa on päätetty eläkeuudistuksen raameista. AP-puskurirahastojen uudistus, rahastoeläkejärjestelmän saneeraus ja muita kryptisiä termejä.

Hetkinen! Eläkeikä nousee? Mitä eroa on viiteiällä ja tavoite-eläkeiällä? Uusi laki astuu voimaan vuoden 2020 alusta, mutta sitä sovelletaan täysin vasta vuonna 2026. Hämmentävää.

Reijo soittaa Ruotsin eläkeviraston asiakaspalveluun.

Päivää! Voisitko kertoa tarkemmin eläkeiän noususta? Reijo aloittaa.

– Ruotsin lakisääteisen työeläkkeen alaikäraja nostetaan porrastetusti 64 vuoteen. Ensimmäinen askel otetaan vuoden 2020 alusta, jolloin työeläkeikä nousee 62 vuoteen. Vastaavasti työeläkeikä nousee 63 ja 64 vuoteen vuosina 2023 ja 2026, asiakaspalvelija vastaa tottuneesti.

Entä miten takuueläkkeen ikäraja nousee? Reijo jatkaa.

– Ruotsin eduskunta ei ole varsinaisesti vielä päättänyt asumisperusteisen takuueläkkeen (garantipension) ikärajoista. Nyt otettiin käyttöön uusi käsite ’viiteikä’ (riktålder), joka sidotaan 65-vuotiaiden elinaikaodotteen kehitykseen. Viiteikä kertoo sen, milloin voi aikaisintaan jäädä eläkkeelle, jotta eläkejärjestelmän tulot ja kulut pysyisivät tasapainossa myös tulevaisuudessa. Mitään ei ole vielä päätetty, mutta melko varmaa on, että vuonna 2023 takuueläkeikä nousee 66 vuoteen ja vuonna 2026 se nousee 67 vuoteen, asiakaspalvelija selittää Reijolle.

Kuva 1. Ennuste tulevien ikäryhmien eläkeiästä

Ennuste tulevien ikäryhmien eläkeiästä -kuvan tiedot Excel-taulukossa

Mitä se tavoite-eläkeikä sitten tarkoittaa? Reijo haluaa varmistaa.

– Ruotsin työeläkekarttuma jaetaan eläkkeen alkamishetkellä niin monelle vuodelle kuin sinulla tilastollisesti oletetaan elinikää olevan jäljellä. Koska nykyiset ikäluokat elävät pidempään, on eläkepottia jaettava useammalle vuodelle, jolloin myös eläkkeen kuukausimäärä jää pienemmäksi. Tavoite-eläkeikä (alternativ pensionsålder) kuvastaa sitä ajankohtaa, jolloin eläkkeesi kuukausimäärä vastaisi samaa tasoa kuin jos olisit nostanut eläkkeesi 65 vuoden iässä, jos elinaikaodote ei olisi muuttunut.

Asiakaspalvelija selventää Reijolle, että hänen tulisi nostaa eläkkeensä vasta 67 vuoden ja 11 kuukauden iässä, jos hän ei halua, että Ruotsin elinaikakerroin leikkaisi hänen eläkkeensä kuukausimäärää.

– Eläkeuudistuksen yksi tavoite on, että työssäkäyntiaika ja eläkkeelläoloaika olisivat tasapainossa jatkossakin. Tämä tarkoittaa, että työelämässä pitäisi jaksaa pidempään, asiakaspalvelija täsmentää.

Mutta jos en enää työskentele Ruotsissa, vaikuttaako se eläkkeeni määrään? Reijo kysyy.

– Ei vaikuta. Jos et enää työskentele Ruotsissa, työeläkkeesi täällä ei enää kasva. Toki Ruotsissakin on työ- ja takuueläkettä saavia henkilöitä, joille lisävuodet työelämässä voivat tuntua epämotivoivilta. Suurempi työeläke kun myös vastaavasti vähentää takuueläkettä.

Eikö sitten ole sama varhentaa työeläkkeen nostoa? Pienempi työeläke ilmeisesti sitten kasvattaisi takuueläkkeen määrää?

– Ihan näin se ei ole. Ruotsissa takuueläkkeen vähennys lasketaan siitä teoreettisesta työeläkkeen määrästä mitä henkilöllä olisi, jos hän olisi hakenut työeläkkeen maksuun takuueläkkeen alaikärajasta (viiteiästä). Jos työeläke myönnetään ennen viiteikää, sen määrä vähenee pysyvästi, mutta takuueläkkeen määrä ei kuitenkaan nouse. Näin ollen työeläkkeen alkamisajankohta voi vaikuttaa kokonaiseläkkeen määrään.

Entä sopimuseläkkeet ja niiden eläkeikä?

– Eläkeikäkorotukset eivät tällä erää koske Ruotsin työmarkkinasopimuseläkkeitä (avtals- och tjänstepension). Eläkkeen alkamisajankohta on sopimuskohtaista. Jos mitään ei ole sovittu, eläke alkaa todennäköisesti sen kuukauden alusta, jolloin täytät 65 vuotta. Tarkemmat yksityiskohdat joudut tarkistamaan omasta työmarkkinasopimuseläkelaitoksestasi.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa Reijon osalta?

Vuonna 1959 syntynyt Reijo voi saada Ruotsin työeläkkeen aikaisintaan vuonna 2021, sen kuukauden alusta, jolloin hän täyttää 62-vuotta. Sopimuseläkkeen hän saa 65-vuotiaana, ellei muuta ole sovittu. Takuueläkkeen hän saisi aikaisintaan vuonna 2025, 66-vuotiaana, edellyttäen että takuueläkettä maksetaan Suomeen siinä vaiheessa, kun Reijo jää eläkkeelle. Tilapäislain perusteella Ruotsin takuueläkettä maksetaan EU/ETA-maihin ja Sveitsiin vain vuoden 2020 loppuun. Mitä tapahtuu sen jälkeen, sitä ei vielä tiedetä.

Aamukahvin tuoksu on jo haihtunut, kun puhelu päättyy. Reijo kaataa uuden kahvin kuppiin ja jää miettimään Ruotsin eläkkeensä alkamisajankohtaa. Hämmentävää.

Lisää aiheesta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Eläketurvakeskus (ETK) on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja.

This is staging