Freelancer ulkomailla töissä, kuka hoitaa sosiaaliturvan?
”Olen freelancer ulkomailla, miten saan A1-todistuksen?” Tätä kysytään Eläketurvakeskuksen lakiosastolta lähes päivittäin.
Freelancer tai freelanceriksi itsensä mieltävä, voi tehdä työtä työsuhteessa tai yrittäjänä. Tyypillisesti freelancer työskentelee useammalla toimeksiantajalla mahdollisesti jopa useammassa maassa.
Suomen sosiaaliturvaan kuuluminen ulkomaantyön aikana ja A1-todistuksen hakeminen riippuvat siitä, työskenteleekö freelancer työntekijänä vai yrittäjänä.
Kuka vastaa sosiaalivakuutusmaksuista?
Kuulemme usein asiakkailta, että heillä on freelancer-verokortti ja työtä suoritetaan eri tahoille toimeksiantojen mukaan. Ei ole kuulemma työntekijä, eikä myöskään yrittäjä.
Nykylainsäädäntö on asian suhteen suoraviivainen: työtä tehdään joko työntekijänä tai yrittäjänä.
Kuulostaa vähän tylsältä, mutta asian voi myös ajatella sosiaalivakuutuksen näkökulmasta. Työntekijän sosiaaliturvamaksuista huolehtii työnantaja ja yrittäjä vastaa itse itsensä vakuuttamisesta.
Freelancer sen sijaan voi huomaamatta päätyä tilanteeseen, jossa kukaan ei hoida sosiaalivakuutusmaksuja. Tämän vaikutus kolahtaa välillä kunnolla vasta siinä vaiheessa, kun sairastuu tai jää vanhempainvapaalle ja viimeistään eläkettä hakiessa. Yllätyksenä tulee, miten (vakuuttamaton) työntekoni ei näykään ollenkaan myönnetyssä etuudessa.
Työntekijän sosiaaliturvamaksuista huolehtii työnantaja ja yrittäjä vastaa itse itsensä vakuuttamisesta.
Selvitä oletko työsuhteessa vai yrittäjäasemassa
Freelancer, selvitä ennen ulkomaille lähtöä, teetkö työtä työsuhteessa. Jos et tee työtä työsuhteessa, selvitä seuraavaksi eläkelaitokselta, oletko velvollinen ottamaan yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL).
Oikeutta Suomen sosiaaliturvaan ulkomaantyön aikana tulee hakea sen mukaan, oletko työntekijä vai yrittäjä. Yrittäjänä pidämme yksinkertaistetusti henkilöä, jolla on YEL-vakuutus.
Ota selvää ja selvitä oikeutesi Suomen sosiaaliturvaan ajoissa. Alla ohjelista, joka selventää asian hahmottamista.
Hae A1-todistusta yrittäjän roolissa
- jos lähdet tilapäisesti työskentelemään toiseen tai toisiin EU-maihin ja
- sinulla on YEL-vakuutus.
Hae A1-todistusta työntekijän roolissa
- jos työskentelet toistuvasti useassa EU-maassa ja
- työskentelet työsuhteessa.
Jos sinulla ei ole YEL-vakuutusta, etkä tee ulkomaantyötä työsuhteessa, selvitä eläkelaitokselta oletko YEL-vakuuttamisvelvollinen. Jos otat YEL-vakuutuksen, hae A1-todistusta yrittäjän roolissa.
A1-todistusta ei tule hakea lainkaan
- jos työskentelet ulkomailla ulkomaiselle työnantajalle työsuhteessa vain yhden työskentelyjakson, tai
- et ota tai voi ottaa YEL-vakuutusta.
Näissä tilanteissa Eläketurvakeskus ei voi myöntää A1-todistusta, vaan sinun tulee ilmoittaa Kelaan ulkomaille lähdöstä. Kela ratkaisee tällöin henkilön oikeuden Suomen sosiaaliturvaan.
Kiteytettynä: jos olet lähdössä ulkomaille freelancerina, selvitä ensin oletko työsuhteessa vai yrittäjäasemassa. Tämän jälkeen hae A1-todistusta. Tai ota yhteyttä Eläketurvakeskukseen, jos olet epävarma sosiaaliturva-asiastasi tai todistuksen hakemisesta.
Lisätietoja aiheesta:
Entä jos suomalaisena freelancer yrittäjänä vain yksinkertaisesti oleskelee lyhyitä muutaman kuukauden jaksoja eri maissa käyden Suomessa vain pari viikkoa vuodessa. Voiko silloin saada A1 todistuksen?